Spoluhráč zemřelého hokejisty Sádeckého: Necítím se dobře, řekl mi těsně před kolapsem

Součástí temné kapitoly hokejového klubu Bratislava Capitals je i Kanaďan Marc-Olivier Roy. Útočník musel během tří dní vstřebat smrt spoluhráče Borise Sádeckého i viceprezidenta Dušana Paška mladšího.

V pátek 29. října se Marc-Olivier Roy s týmem vydal v brzkých ranních hodinách do rakouského Dornbirnu na zápas soutěže ICE Hockey League.

Z tohoto utkání se odehrála jediná třetina. V jejím úplném závěru totiž zkolaboval Boris Sádecký. „Ze třetiny zbývalo šest sekund, měli jsme přesilovku. Vyhrál jsem vhazování, vystřelili jsme na branku a pak v prostoru před ní došlo na strkanici. A nejednou jsme viděli Borise Sádeckého, jak tam uprostřed klečí. Mysleli jsme si, že od někoho dostal ránu, jen jsme ji neviděli,“ popsal Roy pro kanadský web La Presse.

Zrovna se ozvala siréna, když spoluhráči dorazili k Sádeckému. Roy byl zřejmě tím vůbec posledním, na koho mladý útočník promluvil. „‚Necítím se dobře, Marcu.‘ Otočil se na bok a pak spadl zády na led. V jeho očích bylo vidět, že není přítomný. Pohled měl skelný. Bylo jasné, že se něco děje, protože když jste zranění, obvykle mluvíte,“ pokračoval rodák z města Boisbriand ležícím v provincii Québec.

Rychle dorazila záchranka a Sádecký byl převezen do nemocnice v Innsbrucku. Mezitím byl zápas zrušen, tým Bratislavy Capitals se vrátil na hotel a čekal na zprávy, nejlépe pozitivní.

„Život šel dál. Druhý den ráno jsme se za něj všichni modlili, aby se stav, pokud možno, zlepšil,“ řekl Roy a dodal: „Nevěděli jsme nic. Nemysleli jsme na nejhorší, protože nám bylo řečeno, že to bude dobré.“ S myšlenkami na svého parťáka odehráli 2. listopadu hokejisté Capitals zápas s Villachem. Prohráli 0:5.

To ale nikoho netrápilo, když se druhý den dozvěděli, že Sádecký po pětidenním boji na jednotce intenzivní péče zemřel. „Tuto zprávu každý opravdu těžce přijímal. Nebylo to jednoduché. Byli jsme velmi sehraný tým. Vídali jsme se častěji, než jsme viděli naše rodiny. Pořád. Nikdy jsem si nemyslel, že tohle ve své kariéře zažiju,“ vykládal dále Marc-Olivier Roy, který byl v roce 2013 draftovaný ve druhém kole Edmontonem Oilers, ale NHL si nikdy nezahrál.

Pašek měl všechno

Tým se ani nestihl vzpamatovat z jedné tragédie a přišla další. V pátek 5. listopadu bylo nalezeno tělo viceprezidenta klubu Dušana Paška mladšího, který spáchal sebevraždu.

Už ve čtvrtek měla proběhnout klubová schůzka, jakási pieta za Sádeckého. Pašek se nedostavil. „Hledali jsme ho. Dívali jsme se na WhatsApp, on byl off-line už asi šest hodin. Někdo z týmu mu volal, on neodpovídal,“ vrátil se do okamžiku, kdy tým nevěděl, co se děje.

Roy měl podle svých slov k teprve 36letému funkcionáři blízko, ačkoliv byl na Slovensku jen čtyři měsíce. Pravidelně s ním trávil čas v restauraci, řekl, že působil šťastně. „V životě měl všechno: velká auta, byt... Jen ne žádnou rodinu. Možná právě to mu chybělo, nevím,“ uvedl Kanaďan. „Musíte pochopit, že Dušan tady v klubu dělal všechno. Nebyl jen generální manažer a viceprezident, staral se o všechno. Říkáme si, že možná pracoval příliš mnoho, že toho měl nad hlavu.“

8. listopadu Bratislava Capitals oznámila, že kvůli tragickým okolnostem předčasně končí sezonu. Proto se Roy vydal do Finska, kde nyní hraje za tým SaiPa z města Lappeenranta. „S touto novou příležitostí se pokouším začít znovu a zapomenout na to. Borise s Dušanem si ale ponechám v srdci,“ uzavřel.

Tagy:
Slovensko sebevražda hokej sport Boris Sádecký iClinic Bratislava Capitals Dušan Pašek mladší Marc-Olivier Roy