Spolupracoval šéf hokeje Král s StB? Měl pomoci s odposlechy i kopiemi klíčů a udat kolegu

Prezident Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) čelí podezření, že za komunismu působil jako tajný spolupracovník StB. S informací přišel deník Sport. Šéf českého hokeje měl podle dostupných informací z ministerstva vnitra donášet na svého nadřízeného v době své povinné vojenské služby. Sám Král se brání a tvrdí, že s civilní StB neměl nic společného a u vojenské je zapsán jen kvůli svému zařazení do právního oddělení svého velitelství.

Ve svazcích, které jsou aktuálně volně dostupné v Archivu bezpečnostních složek, se uvádí, že Král byl jako spolupracovník vojenské kontrarozvědky zapsán 17.6.1987 s registračním číslem 027185. Krycí jméno – RENÁTA. Následuje jméno a příjmení spolupracující osoby, přičemž jsou zde správně uvedeny Královy údaje, a to včetně správného data narození, tedy 15. 2. 1964.

Král nastoupil v červnu 1987 na povinnou vojenskou službu. Protože v té době dostudoval práva, byl přidělen do právního oddělení velitelství 19. motostřelecké divize v Plzni. V té době jej oslovila Státní bezpečnost.

Podle Sportu měl donášet na svého nadřízeného. Mělo jít o informace z jeho soukromí, měl umožnit získání klíčů k jeho bytu či zajistit instalaci odposlechu. Král měl podle deníku Sport také nakreslit plánek bytu svého nadřízeného a předat ho vojenské kontrarozvědce, která spadala právě pod StB.

Měl navíc udat vlastního kolegu – vojína, který měl „udržovat kontakty do kapitalistických zemí“. Během necelého roku se měl s představiteli kontrarozvědky sejít až 22krát.

Král: S civilní StB jsem neměl nic společného

Dlouholetý prezident hokejového svazu tvrdí, že s civilní StB neměl nikdy nic společného. Ve svém vyjádření pro Sport říká, že coby čerstvě vystudovaný právník byl v oddělení, které vyšetřovalo trestnou činnost v armádě týkající se například ochrany státního tajemství.

„Spolupracovali jsme přitom s příslušníky vojenské kontrarozvědky a s tím souvisí i evidence v protokolech svazků vojenské kontrarozvědky, tehdejší III. správy SNB (Sbor národní bezpečnosti – pozn. red.),“ sdělil Král pro Sport.

Šéf českého hokeje přiznal, že s příslušníky zmíněné kontrarozvědky skutečně v kontaktu byl, a to mezi červnem 1987 a březnem 1988, tedy po dobu své vojenské služby. Dodává ale, že to bylo výhradně v době jeho zařazení na právním oddělení motostřelecké divize.

„Potom jsem již v žádném kontaktu s vojenskou kontrarozvědkou ani jinou složkou StB nebyl, což dokládá mimo jiné archivace svazku,“ doplnil Král Sportu. O evidenci ve svazcích vojenské kontrarozvědky podle svých slov nevěděl, ale považuje ji za „logickou“.

Král je prezidentem ČSLH od roku 2008, v hokejovém prostředí se pohyboval už předtím. Mezi lety 2004 až 2008 působil jako prezident a jednatel extraligového klubu z Plzně. Kromě toho má vlastní advokátní kancelář Král a spol., ve které paralelně pracuje.

Tagy:
armáda Československo StB spolupráce právník udávání Tomáš Král hokej vojenská služba kontrarozvědka HC Škoda Plzeň Sbor národní bezpečnosti Archiv bezpečnostních složek Český svaz ledního hokeje Ministerstvo vnitra České republiky Státní bezpečnost