Aby měli chlapci v zákopech radost. Reportér navštívil ženy, které vojákům chystají jídlo

Ukrajinská obec Jasiňa. Za první republiky jste tam mohli dojet vlakem z Prahy, oblast byla součástí Československa. Teď ale v obci zápasí s následky války. Místní ženy, které připravují sušený boršč pro své muže na frontě, navštívil štáb CNN Prima NEWS – a přivezl jim pomoc.

Tady v Jasini končil za první republiky rychlík, který spojoval nejzápadnější a nejvýchodnější bod Československa – tedy Aš a Jasini. Odsud pochází rodina Haliny Pawlowské, zde se narodila matka Andreje Babiše. Nyní do této zapadlé obce v Karpatských horách zavítala válka.

V době natáčení štábu CNN Prima NEWS odsud odjížděl na frontu postarší voják, který před válkou pracoval v Česku. Osm jeho spolubojovníků z Jasině už za ruskou agresi zaplatilo životem. „Zemřel 29. května v Doněcké oblasti,“ uvedla matka jednoho z padlých vojáků. „Zahynul 26. února, bylo mu 21 let,“ vzpomínala na syna další.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pawlowská o svém otci: Myslela jsem si, že je úplný magor. Bylo na něj nasazeno 29 agentů

Těm, kteří bojují, se snaží pomoci místní dobrovolníci. „Přemýšlely jsme, co udělat, abychom našim chlapcům v zákopech udělaly radost. A rozhodly jsme se dělat instantní polévky. Například ukrajinský boršč,“ přiblížila dobrovolnice Olesja Dačuková. V nedaleké obce již osm měsíců každý den chystá suroviny i Oksana. „Nejdříve očistíme zeleninu, ručně ji nakrájíme a pak usušíme,“ přiblížila.

Za pomoc jsou vděčné

Co ale pořád chybí, jsou spotřebiče. Ale dobří lidé pomohli. Díky sbírce na sociálních sítích se podařilo získat desítky domácích, a dokonce i několik profesionálních spotřebičů na výrobu instantních polévek. Dodávka CNN Prima NEWS je dopravila na místo.

„Moc děkujeme našim přátelům z Prahy a televize CNN Prima NEWS. Dej Bůh, aby se všichni ti chlapci, kteří jsou na frontě, vrátili v bezpečí domů,“ doplnila Olesja. Balíčků, ve kterých jsou porce pro čtyři až osm lidí – boršč nebo houbová polévka – vyrobily ženy v Jasini celkem 5 000 kusů a poslaly je mužům na frontu. S mixéry, sušičkami a vakuovačkami, které dostaly od dárců z Česka věří, že jich vyrobí ještě mnohem více.

Tagy: