Štáb CNN Prima NEWS zadrželi na Ukrajině. Spoutali nás a strkali samopaly, popsal reportér

Patrik Kaizr na Ukrajině

Patrik Kaizr vysvětluje vyhoštění z Ukrajiny

Štáb CNN Prima NEWS se na Ukrajině stal terčem dezinformační kampaně a po několika tvrdých kontrolách na doporučení policistů opouští zemi. Důvodem je podezření ze špionáže. „Spoutali nás a strkali nám samopaly do zad,“ popsal chování policistů reportér Patrik Kaizr.

Po sociálních sítích se začala šířit fotografie auta CNN Prima NEWS, lidé byli vyzýváni k útokům na vůz i jeho posádku s tím, že údajně provádí „špionskou činnost“ pro Rusko.

„Hned ráno před 8. hodinou nás zastavilo osm policistů vyzbrojených samopaly a pistolemi, vytáhli nás z auta a celé ho prohledali. Pak i naše telefony. Po 45 minutách se nám konečně podařilo vysvětlit, že jsme novináři z České republiky, oni to pochopili a poslali nás dál,“ popsal reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr, který je na Ukrajině s kameramanem Davidem Malým.

Za hodinu je ale zadrželi podruhé. „Spoutali nás a strkali nám samopaly do zad. Dvě hodiny prohledávali auto, mobilní techniku a kamery s tím, že jsme ruští špioni. Poté se vše vysvětlilo, ale důrazně nám doporučili opustit Ukrajinu, protože zde existují dobrovolné hlídky, které nemají policejní informace,“ pokračoval Kaizr.

Štáb CNN Prima NEWS se tak zařadil do kolony směrem na polsko-ukrajinskou hranici. „Situace s fake news nám znemožnila pracovat. Fotografie má přes 15 tisíc sdílení a v posledních hodinách jsme zažili, jak si nás lidé natáčejí na mobilní telefony a opakovaně dokola informují policii,“ dodal reportér v sobotu odpoledne.

CNN Prima NEWS vydala prohlášení, ve kterém dezinformace ze strany autora příspěvku razantně odmítla. Fotografie nakonec z profilu uživatele Facebooku zmizela, ale není jasné, jaký měla dosah a co mohla mezi obyvateli Česka a Ukrajiny či uživateli sociálních sítí způsobit.

„Snažíme se opustit Ukrajinu. Hranice je před námi 20 kilometrů a při optimistickém scénáři bychom ji mohli překročit třeba za 20 hodin, tedy v neděli odpoledne,“ odhadl Kaizr.

Tagy: