Zelenskyj: Ukrajinský hrdina nebo sluha národa? Prezident ukazuje charakter vůdce

Z herce a baviče válečným prezidentem a ukrajinským hrdinou. To je ve zkratce příběh současného ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který svým spoluobčanům denně posílá krátké video vzkazy z centra válečného Kyjeva. Ty mají jediné a jasné poselství: Nevzdáme se, budeme bojovat. Neopustím vás a ani naši zemi. Zatímco ještě začátkem týdne byl pro většinu občanů ostatních států Zelenskyj téměř neznámým řadovým politikem, dnes jeho jméno skloňují všichni. Proč se mu říká sluha národa či služebník lidu?

„Jen zastavte ty, kteří lžou vám, nám, všem, celému světu. Musíme ukončit tuto válku. Můžeme žít v míru, v globálním světě, v lidském světě,“ řekl v posledním projevu v sobotu v poledne ukrajinský prezident Zelenskyj.

Ocenil Rusy, kteří Ukrajině pomáhají. Zmínil novináře Dmitrije Muratovova, bloggera Jurije Dudja, divadelní herečku Liyu Akhedzhakovou nebo zpěváka Valerije Meladzeho. A tisíce dalších Rusů, jejichž svědomí zní nahlas.

Prezident Zelenskyj se pravidelně hlásí na svém Twitteru a snaží se s veřejností zůstat v maximálním možném kontaktu. V pátek brzy ráno se spojil i s evropskými státníky z bunkru.

Z baviče zachránce Ukrajiny

Volodymyr Zelenskyj se narodil v roce 1978 ve městě Kryvyj Rih v Dněpropetrovské oblasti do rodiny s židovskými kořeny. Jeho otec je profesorem kybernetiky, matka je inženýrka. Sám Zelenskyj vystudoval právo na Kyjevské národní univerzitě, ale nikdy se mu skutečně nevěnoval. Známý se stal především svým působením v umělecké branži.

Jako mladý sedmnáctiletý kluk působil v populární humoristické soutěži KVN, založil i svou kapelu a účastnil se televizních pořadů a hrál v několika seriálech i filmech. Později se účastnil například ukrajinské verze Stardance – Tanec s hvězdami.

Sluha národa

Velmi pikantní se z dnešního pohledu zdá jeho role v komediálním seriálu Sluha národa, kde ztvárnil středoškolského učitele historie, který se náhodou stane prezidentem. Úspěchu seriálu později využil i pro jméno své strany, se kterou nakonec v roce 2019 vyhrál volby a stal se tak skutečně ukrajinských prezidentem.

A sluhou národa Zelenskyj zůstává i v nejhorších dnech, kterým jeho země čelí. Podle Ukrajinců v posledních měsících ztrácel prezident trochu jejich podporu, ale nyní ho celá země oslavuje jako hrdinu.

„Byl velkou částí společnosti dlouhou dobu vnímán kriticky a jeho podpora poslední rok klesala. Teď to ale vše šlo stranou. On dokázal lid sjednotit, ukazuje až nečekané kvality opravdového lídra v té nejsložitější situaci. Je to náš prezident, stojíme za ním a my našeho prezidenta budeme bránit,“ řekl například v rozhovoru pro CNN Prima NEWS ukrajinský slavista a vyučující na FF UK v Praze, který je aktuálně ve Lvově.

Zelenskyj: Jsem tady!

Ukrajinský prezident se snaží působit pozitivně na morálku Ukrajinců. Zemi neopustil ani přes nabídku evakuace ze strany USA. Tohle je zveřejněné video ze sobotního rána.

„Na sociálních sítích jsou informace, že jsem vyzval armádu, aby složila zbraně,“ řekl v něm ukrajinský prezident. „Jsem zde, nesložili jsme zbraně, budeme bránit vlast,“ uvedl vše na pravou míru Zelenskyj z centra Kyjeva. Je to právě on, kdo je pro Rusko cílem číslo 1.

V pátek společně s dalšími čelnými představiteli Ukrajiny zveřejnil video, kterým se snažil Ukrajince povzbudit před těžkými boji, které Kyjev v noci očekával. Zároveň řekl, že je to možná naposled, co ho lidé vidí živého. Jeho obavy se zatím nepotvrdily.

„Všichni jsme tady, naši vojáci tu jsou, občané tu jsou. Všichni tu bráníme naši nezávislost, naši zemi a tak to taky zůstane,“ říká Zelenskyj na videu natočeném před prezidentským palácem. Hlavu státu pak na záběrech obklopují premiér, náčelník štábu a další vysocí představitelé.

Kdo přijde bojovat? Jsme v tom sami

V živé paměti mají všichni také jeho státnický projev z pátečního rána, kdy po masivním ruském útoku na celou zemi prohlásil, že jsou v tom Ukrajinci sami a státy EU a NATO jim vojensky na pomoc nepřispěchají.

Zůstali jsme sami na obranu našeho státu. Kdo je připraven s námi bojovat? Nikoho nevidím. Kdo je připraven poskytnout Ukrajině záruku členství v NATO? Všichni se bojí. Zeptal jsem se 27 evropských vůdců, zda bychom měli být v NATO. Všichni se bojí. Ale my se nebojíme,“ citoval server RBK Ukrajina ze Zelenského z jeho videoprojevu z pátečního rána.

Volodymyr Zelenskyj se za dobu od nástupu do funkce setkal s řadou světových státníků, se kterými se snažil vyjednat pro Ukrajinu lepší pozici v rámci Evropy.

Ze zahraničních cest si přivezl řadu usměvavých fotek, na kterých je například americký prezident Joe Biden, bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, ale i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová nebo bývalá německá kancléřka Angela Merkelová či turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan nebo papež Benedikt. Všichni mu svorně také nyní vyjadřují podporu, ale pouze slovní.

V srpnu 2020 podnikl Zelenskyj cestu na Donbas, o které na svých sociálních sítích také referoval.

Tehdy doufal, že jeho jednání jsou začátkem konce bojů, které Ukrajina v této oblasti vedla od roku 2014. To se bohužel nepodařilo a Donbas se stal začátkem týdne jedním z hlavních míst, kde válka na Ukrajině otevřeně vypukla. Jedná se o území, které mají od roku 2014 pod kontrolou proruští separatisté. Fotografie z jeho prezidentského působení si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Tagy:
válka prezident Ukrajina Volodymyr Zelenskyj Rusko profil