Stačilo deset dní, děkuje dojatá rodina. Vilík vybral 20 milionů, léčba v Austrálii je realitou

Stačilo deset dní, aby se Česko složilo na pomoc pro Vilíka.

Sbírka pro Vilíka

Od spuštění sbírky na platformě Znesnáze uplynulo pouhých deset dní a rodina ročního Vilíka může slavit. Během této krátké doby se celé Česko v čele s celebritami spojilo a vybralo potřebných 20 milionů korun na genovou terapii v Austrálii. „Díky vám všem za úžasnou podporu. Vaše štědrost a láska nás naprosto ohromily,“ reaguje dojatá rodina.

„Deset dní od startu sbírky... a sbírka je v cíli! Díky vám všem za úžasnou podporu. Vaše štědrost a láska nás naprosto ohromily. Díky vám Vilík dostane šanci na lepší život,“ napsala na sociálních sítích rodina.

ČTĚTE TAKÉ: S vzácnou nemocí se Daniel pokusil zdolat Mont Blanc. Vrcholu nedosáhl, pomohl však druhým

Jmenovitě děkovala rodině, přátelům, platformě Znesnáze i jejímu zakladateli Čestmíru Horskému a dvěma celebritám, které se o šíření příběhu Vilíka nejvíce zasloužily: Nikol Leitgeb a bývalému fotbalistovi Petrovi Švancarovi, který je patronem sbírky.

Vilíku, začni balit batůžek

„Je to tam! Vilíku, začni balit batůžek. Držíme ti všechny palce, co máme! Všechno bude,“ připsala ke snímku s vybranou částkou Leitgeb. Rodina neopomenula ani více než 24 938 přispěvatelů a další podporovatele, díky nimž bylo možné Vilíkův příběh dostat do prvního šťastného cíle na jeho cestě za lepším zdravím.

„Velký dík za Vilíka. Myslím, že jste to sledovali stejně jako já. Mluvil jsem s rodiči, jsou strašně šťastní, a teď to má Vilda před sebou. Vybraly se peníze, vybralo se 20 milionů korun za pár dní. Kdo jste poslali peníze, moc děkujeme. Kdo jste příběh sdíleli, nebo se o něm jenom bavili, to úplně stačilo – protože pak se to dostalo k někomu, kdo ty peníze poslal,“ vzkázal ve svém příběhu na Instagramu Švancara.

„Strašně to rodině přeji, a hlavně Vildovi, aby to zvládl. Mám z toho prostě radost, je to super. Snad bude už dobře,“ dodal.

Vilík trpí vzácným neurodegenerativním progresivním onemocněním, kterému se říká SPG56. Příznaky nemoci se začaly projevovat, když bylo chlapci půl roku. Postupně začal ztrácet motorické dovednosti – a podle lékařů se bude situace zhoršovat.

ČTĚTE TAKÉ: Z „neškodné“ virózy byl boj o život. Teď se 13letý Marek po amputacích podíval na finále Eura

Existuje však naděje, a to v podobě genové terapie v Austrálii. Náklady spojené s aplikací terapie však vycházely na 20 milionů korun a rodinu tlačil čas. Proto vznikla na platformě Znesnáze sbírka, která v sobotu, deset dní od spuštění, překročila cílovou částku.

Možnost podpory rodině však nadále běží.

Rodiče chlapečka již dříve avizovali, že pokud se vybere více financí, přebytečné prostředky využijí na Vilíkovu dlouhodobou péči, včetně rehabilitací, podpůrných terapií a kompenzačních a zdravotních pomůcek. „Také bychom mohli podpořit nadaci GC4K a další rodiny s tímto či jiným vzácným onemocněním,“ dodali.

Tagy: