Stanjura: Část Liberty může zachránit zelená ocel. Po prodeji mohou lidé za měsíc pracovat

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN)

Huť Liberty v problémech

Pokud insolvenční správce umožní prodej části hutě Liberty Ostrava firmě Moravia Steel, zaměstnanci v tomto provozu by mohli začít pracovat zhruba měsíc poté. Po jednání se zástupci Moravia Steel to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Šéf státní kasy také zmínil, že část Liberty Ostrava by mohla spadat do programu, ve kterém by se měla v Třineckých železárnách vyrábět zelená ocel. Možný prodej vítají i odbory.

„Existují reálné plány na zachování druhovýroby se zachováním podstatné části pracovních míst. Existují strategické plány na prvovýrobu v areálu Liberty Ostrava,“ uvedl Stanjura. Prvovýrobu v Liberty Ostrava představuje produkce železa a metalurgického koksu. Podnik má osm závodů. Vedle vysokých pecí a koksovny je to pak ocelárna, dvě válcovny a rourovna. Doplňují je údržba a doprava.

ČTĚTE TAKÉ: Zdanit, či nezdanit tiché víno? Pekarová jde proti koalici a připraví návrh navzdory Fialovi

Podle Stanjury podá Moravia Steel v nejbližší době insolvenčnímu správci Liberty Ostrava návrh na odkoupení druhovýroby huti. Součástí návrhu bude způsob financování provozu, zajištění vstupních surovin i to, kolik zaměstnanců by mohlo v provozu dále působit, řekl ministr. Vedení Moravia Steel ve čtvrtek představilo své záměry zástupcům vlády. Stanjura ale zdůraznil, že o postupu nebude rozhodovat kabinet, řešení má na starosti insolvenční správce.

Sama společnost Moravia Steel má velký zájem o rychlé řešení. Apeluje na zaměstnance Liberty, aby zatím nepodávali výpovědi. Skupina to uvedla v prohlášení, které vydala po čtvrtečním jednání s představiteli české vlády o strategii výroby oceli v České republice.

„Velmi si vážíme setkání s ministry, kteří významným způsobem překrývají problematiku výroby české oceli a zároveň aktuální situaci v druhé české huti – Liberty Ostrava. Na setkání jsme představili naše konkrétní kroky k rychlému převzetí druhovýroby ve společnosti Liberty Ostrava, což umožní významné části zaměstnanců společnosti setrvat v zaměstnání,“ uvedl předseda představenstva Moravia Steel Petr Popelář.

Stanjura také připustil, kudy by se mohla ubírat další budoucnost ostravského podniku. Podle něj by Liberty mohla spadat do programu, ve kterém se v Třineckých železárnách vyrábí zelená ocel. To připouští i Moravia Steel. „Synergie a možnosti využití obou areálů umožní zachovat v České republice maximální objem výroby oceli. Zároveň budou řešením pro komplexní dekarbonizaci ocelářského průmyslu v Česku,“ sdělil generální ředitel železáren Roman Heide.

Odbory jsou se současným scénářem spokojeny. Předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že v dané situaci jde o dobrou zprávu, znamenalo by to zachování podstatné části firmy.

Tagy:
výroba Zbyněk Stanjura Česko Vláda ČR Liberty Steel Ostrava Třinecké železárny - Moravia Steel produkty a služby ekonomika, obchod a finance těžba a zpracování kovů a minerálů