Stanjura letos dorazil na rozpočtový výbor jen třikrát. Pohrdá námi, zlobí se poslanci

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), exministryně Alena Schillerová (ANO) a šéf rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN)

Opoziční poslanci z hnutí ANO a SPD se pustili do šéfa státní kasy Zbyňka Stanjury (ODS). Vadí jim jeho nevalná účast na rozpočtovém výboru, letos údajně přišel jen třikrát. Ministr financí se však brání, že v čas, kdy zasedá výbor, jedná i vláda.

„Během letošního roku Stanjura přišel na rozpočtový výbor třikrát,“ potvrdil CNN Prima NEWS šéf výboru Josef Bernard (STAN). Výbor přitom většinou zasedá jednou až třikrát do měsíce. Stanjura si tak za svoji chabou docházku vysloužil kritiku opozičních poslanců.

Mohlo by vás zajímat: Šetření nikdy neskončí. Kalousek asi zapomněl, jak složité je koaliční vládnutí, říká Stanjura

„Když jsem byla ministryní, chodila jsem na rozpočtový výbor téměř pravidelně, protože jsem to cítila jako povinnost. Tam přeci ministr být musí. Zbyněk Stanjura se tam podle mě bojí. Přijde mi, že se i vyhýbá debatám se mnou. Bojí se konfrontace, protože mám argumenty opřené o čísla. Vždy si udělá čas maximálně jednou za půl roku, jinak ho v diskusi nepotkám,“ postěžovala si CNN Prima NEWS předsedkyně poslaneckého klubu ANO a exministryně financí Alena Schillerová.

Dodala, že Stanjura se musí zpovídat, co dělá s penězi, které stát od lidí vybere. „A to on nedělá. Přeci si nemůže dělat, co chce,“ kritizovala Schillerová.

Brabec: Ministr se chtěl vyhnout nepříjemné debatě

Častější přítomnost ministra by uvítal i místopředseda výboru Jan Hrnčíř (SPD). „Nevím, jaký je ten důvod. Přijde mi to jako pohrdání, ta neúčast je extrémní. U důležitých návrhů často není. Trvalo půl roku, než jsme ho přemluvili, aby přišel,“ tvrdí Hrnčíř.

Další ze členů „rozpočťáku“ a exministr pro životní prostředí Richard Brabec (ANO) podotkl, že ministra nenahradí náměstek ani nikdo z odboru. „Jsem si jistý, že pan ministr přišel až ve chvíli, kdy to vypadalo, že deficit rozpočtu má aspoň trochu někde pod kontrolou. Protože jak ten deficit stoupal a stoupal, tak tam nechtěl chodit, protože bylo jasné, že to bude velmi nepříjemná debata,“ myslí si Brabec.

Připomněl slova někdejšího ministra financí a exposlance Miroslava Kalouska (TOP 09). „Když jsme byli ve vládě, tak nám tehdejší pan poslanec Kalousek s radostí říkal, že Sněmovna je suverén a vláda je od toho, aby se zpovídala Sněmovně. Teď je to obráceně. Je zajímavé vidět, jak se ty role obrátily. Sněmovna najednou není suverén a nechce se jim zpovídat,“ řekl CNN Prima NEWS Brabec.

Schillerové se nebojím. Pobavila jste mě

Stanjura pro CNN Prima NEWS uvedl, že jeho neúčast nemá nic společného s tím, že by na výbor nechtěl chodit nebo se bál konfrontace či pohrdal poslanci. „Měl jsem na začátku volebního období prosbu, jestli by rozpočtový výbor nemohl zasedat ve čtvrtek, protože ve středu jsou pravidelná jednání vlády. Ale nešlo to. Takže když souběžně běží rozpočtový výbor a zasedání vlády, tak jsem častěji na vládě než na výboru. To je pravda,“ přiznal Stanjura.

Problémem podle něj je, že se na „rozvrhu“ musejí dohodnout všechny výbory. Například hospodářský zasedá ve čtvrtek. „Kdybychom měli oba výbory ve čtvrtek, tak je to komplikace pro poslance, protože jsou často členy obou výborů. Takže to není o nechuti tam chodit. Schillerové se tedy určitě nebojím. To jste mě pobavila. U mimořádně důležitých bodů, jako je státní rozpočet nebo konsolidační balíček, jsem nebyl na vládě, ale na výboru,“ dodal ministr.

Stanjurova slova potvrdil i tajemník výboru Petr Jelínek. „Když se na začátku volebního období domlouvá, kdy bude jaký výbor zasedat, musíme vzít v potaz, kdy je která místnost volná, členství poslanců v ostatních výborech. To vše musíme skloubit,“ popsal CNN Prima NEWS Jelínek. Jiný den pro zasedání rozpočtového výboru tak nebyl možný.

Ministra se zastali koaliční poslanci. Na zásadní body prý Stanjura vždy na výbor dorazil. „Rozlišovala bych důležité a nedůležité tisky. Když schvalujeme jen nějakou zprávu, tak tam ministr financí nemusí být. Je pravda, že by tam mohli být častěji, naši ministři za STAN chodí na výbory často. Ale třeba Vít Rakušan má jinou agendu, na bezpečnostním výboru probírají hodně uprchlickou krizi. Na rozpočtovém výboru se řeší dva zásadní tisky – návrh rozpočtu a letos hlavně konsolidační balíček. A na tyhle body tam vždy pan ministr byl,“ uvedla poslankyně výboru Barbora Urbanová (STAN).

Její stranický kolega a šéf výboru Bernard k tomu dodal, že když ministr na výboru není, vždy je resort zastoupen kompetentními lidmi.

Tagy: