Upcyklace: Staré tričko ještě dobře poslouží třeba jako kobereček

Koberečky ze zbytků látek tkali už naše babičky a dědové. Kdysi byl nedostatek surovin, proto se snažili využít vše –⁠ a hlavně prakticky. V dnešní době máme materiálu a surovin nadbytek, ale také bohužel i nadbytek odpadu. Je proto na místě zamyslet se a než třeba obnošená a potrhaná trička vyhodíme, zkusme jím dát ještě druhou šanci a smysluplně je používat klidně dál ještě několik let.

S tričkovinou se pracuje velmi dobře a snadno. Stará trika nemusíme vyhazovat, ale velmi snadno si z nich vyrobíme tkací materiál. Tenčí proužky z nastříhaných triček můžeme dokonce zpracovat pletením nebo háčkováním. V tomto podrobném návodu si ukážeme, jak si snadno vyrobit tkalcovský základ a na něm pak utkáme jednoduchý kobereček z recyklovaných triček, tzv. upcycling.

Materiál potřebný pro výrobu

  • větší ostré nůžky
  • delší pravítko
  • černý fix nebo jiný značkovač
  • vyřazená trička
  • pro výrobu rámu: desku nebo karton, provázek a hřebíčky

Jak utkat kobereček ze starých triček

Pokud je na tričku zajímavý motiv, ten si obkreslete a vystřihněte. Můžete ho pak použít pro další tvoření jako dekorativní prvek.

Můžete ale nastříhat i celé tričko včetně barevných a ozdobných částí. Dále odstřihněte horní lem (kolem krku) a spodní lem, rukávy, ze kterých je lepší nastříhat kratší proužky a využít je při pletení nebo háčkování. Teď celé tričko rozstříhejte na proužky široké 4 cm. Můžete stříhat dokola, dokud vám vychází stejně široký pruh, nebo si můžete nastříhat jednotlivé řádky samostatně. Pruhy se dají také snadno navazovat k sobě a můžete tak vytvořit dlouhý tričkovinový provázek.

Jak navázat pruhy bez uzlíku

Na obou koncích, které chcete spojit, střihněte kousek od konce dírku. Jednotlivé konce protáhněte navzájem dírkami a utáhněte, tím oba konce k sobě ukotvíte.

Jak vyrobit rámeček pro tkaní

Pro tkaní nemusíte mít přímo tkalcovský stroj nebo originální rám. Postačí vám větší kus kartonu nebo dřevěná deska. U kartonu si po stranách udělejte zářezy a přes ně navlečte osnovy z provázku. Pokud zvolíte pevnější variantu a budete pracovat s dřevěnou deskou, tak si po obou stranách ve stejných rozestupech natručte hřebíky a na ty pak navlečte provázek tak, abyste vytvořili jednotlivé vodorovné osnovy.

Jak tkát z tričkoviny

Začněte tkát 3-4 cm od okraje osnovy. Z těchto konců budeme nakonec uvazovat okraje, aby se nám kobereček po sundání nerozpadl. Provlékejte jednotlivé řady podobně, jako se staví na sebe cihly, tedy střídavě a tím se o sebe budou opírat.

Postupně můžete střídat barvy a vytvořit tak vzor podle vašich představ a potřeb. Pracujte do té doby, než budete s velikostí koberečku z bavlněných proužků spokojeni.

Při tkaní můžete na koncích pokračovat v další řadě jednoduše otočením provázku směrem zpátky, nebo po stranách vždy dva pruhy svázat k sobě. Udělejte jednoduše na začátku a pak na konci řady dva uzlíky, čím pruhy ukotvíte a zároveň vytvoříte zajímavý ozdobný prvek.

Na konci práce rozstřihněte provázky v osnově v místě smyčky a po dvou je svažte k sobě. Tím vytvoříte pevný samonosný kobereček a může vám sloužit řadu let. Údržba je pak stejná jako použitý materiál a lze ho na krátké jemné praní vyprat i v pračce.

Tagy: