Stát spravuje finance jako hráč z kasina. Škrtání ministrů nic nevyřeší, míní komentátor

Ministr financí Zbyněk Stanjura následuje v rozpočtové politice kurz hazardního hráče z kasina, který nastavila minulá vláda, řekl komentátor Martin Schmarcz v pořadu Partie PLUS na CNN Prima NEWS. I když opozice často tvrdí, že rozpočtu by pomohlo snížení počtu ministerstev, podle něj jsou takové úvahy nesmyslné.

Rozpočtová krize byla hlavním tématem pořadu Partie PLUS. V něm hosté reagovali na slova místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka, který předtím v Partii prohlásil, že za současnou inflaci mohou všichni, a to i voliči stran, které rozhazují.

„Chtěl bych, aby vláda šetřila. Takže vinu nemám já, protože vláda nedělá, co slíbila. Prostor pro šetření je, ale musí se chtít. Paní ministryně Schillerová nebyla účetní, protože způsobila to neskutečné nafouknutí výdajů. Dnes ministru Stanjurovi nevadí, že pokračuje v naprosto neskutečném kurzu, což byl kurz hazardního hráče z kasina,“ prohlásil komentátor webu Info.cz Martin Schmarcz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Za inflaci si můžeme všichni. ČNB se ale nesmí vymlouvat na vládu, soudí Skopeček

Skopečkova slova kritizoval také politolog Petr Drulák. „Mně to přijde jako akt zoufalství. Podřezávají si pod sebou větev, když říkají: ‚Volili jste nás, takže když děláme chyby, jsou to vaše chyby.‘ To není úplně dobrá komunikace. Vlastně tím říká, že by příště měli lidé volit někoho jiného,“ řekl.

Škrtat ministry?

Diskuse v Partii PLUS se vedla také o tom, zda může rozpočtu pomoci seškrtání počtu ministerstev. Drulák se domnívá, že ano. „Ministerstvo pro evropské záležitosti je zbytečné. Tady nejde jen o titul ministra, s tím je spojený celý aparát. Je na místě tyto úřady zrušit, v tom má Schillerová pravdu,“ podotkl.

Schmarcz ale takovému výkladu oponoval. „Státní výdaje nesouvisí s počtem ministrů – když škrtnete ministra, vydáváte stejně. To je nejhorší způsob. Nám někde přebývá zbytečných 300 miliard. Vláda by je měla najít a škrtnout. Nějakých pár milionů na pár sekretářek s tím nic neudělá,“ myslí si.

Vláda musí být podle Schmarcze dostatečně sebevědomá, aby začala škrtat. Musí ale dobře zvážit kde. „Vláda se nemůže zaleknout změn. Oni mají být profesionální politici, mají mít ideologii, vědět, co chtějí. Když uděláte liposukci a vysajete tuk, budete zdravější. Když ale osekáte zdravé maso, celé to zhoršíte,“ dodal komentátor.

Tagy: