Stehlíková: V Lánech se Zemanův stav může zhoršit. Okolí s ním dělá politické kšefty

Džamila Stehlíková

Rozhovor s Džamilou Stehlíkovou

Trochu jsme se vyděsila, když prezident pronesl, že bude jednat s politiky v Lánech, řekla ve vysílání CNN Prima NEWS psychiatrička a bývalá ministryně Džamila Stehlíková. Reagovala tak na první rozhovor Miloše Zemana od říjnové hospitalizace, který v pátek poskytl Frekvenci 1. Varovala, že prezident musí dodržovat životosprávu a po návratu do sídla v Lánech u něj musí být přítomný lékař.

Psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková se s ohledem na zhoršení zdravotnímu stavu návratu z nemocnice obává. „Trochu jsem se vyděsila, když řekl, že bude jednat v Lánech. To ne, nevěřím okolí pana prezidenta, že ho dokáže ochránit před zdravotními riziky. Řekl, že nekouří a nepije. Kdyby se vrátil, mohlo by dojít ke zhoršení stavu,“ varovala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Upozornila, že pacient si nemusí být vědom, jak na tom doopravdy je. „Jsem šťastná, že došlo k malému zázraku a prezidentovi je podstatně líp natolik, že komunikuje a hodnotí svůj stav. Nemůžeme ale čekat, aby ho hodnotil objektivně. Pacient je nekritický, protože neuznává hlavní příčinu. Myslím, že je to otázka času, kdy pochopí, že správná životospráva má pokračovat i nadále,“ pronesla.

I když oficiální diagnózu prezidentova zdravotního stavu znají jen ošetřující lékaři a nejbližší okolí, Stehlíková znovu odhadla, že hlavním problém je jaterní cirhóza. „Ta má příčinu v životosprávě, především v alkoholu. U pacientů, kteří trpí závislostí na alkoholu, je téměř nemožné, aby si to přiznali. Nejde o jejich chybu, je to v povaze onemocnění. My ale jeho přiznání nepotřebujeme. Musí dodržovat životosprávu,“ konstatovala.

Prezidentovo okolí mě bude pomlouvat

Stehlíková v minulosti po Zemanově hospitalizaci prohlásila, že prezident měl náběh na delirium tremens, což je život ohrožující stav, který vzniká u alkoholiků při náhlém přerušení užívání alkoholu. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček následně podotkl, že Stehlíková, která má atestaci z psychiatrie, svůj názor formulovala na základě informací z médií a drbů.

„Prezident republiky se proto prostřednictvím svého právního zástupce obrátí nejen s žalobou na příslušný soud, ale formou stížnosti osloví též Českou lékařskou komoru,“ napsal Ovčáček na stránkách Hradu.

Stehlíková ale svých slov nelituje. „Naopak jsem ráda, že se Zemana podařilo hospitalizovat. V Lánech neměl vedle sebe jediného zdravotníka, jeho okolí pro něj bylo nebezpečné. Obávala jsme se, že byl zneužíván. Hospitalizace ho zachránila,“ konstatovala.

S tím, že se na ní po zlepšení prezidentova stavu sesype kritika z řad Zemanových spolupracovníků, počítá. „Nelituji jediné vteřiny svých slov. Je mi jedno, že mě bude jeho okolí pomlouvat a říkat, že jsem ta zlá doktorka, která si vymyslela zlé choroby. Doufám, že v Lánech bude zdravotník a prezident nebude v péči lidí, kteří s ním udělali politické kšefty,“ vzkázala.

K Stehlíkové se ostatně vyjádřil v pátečním rozhovoru i sám Zeman. „Můj skutečný stav, i když Stehlíková říká, že mám 10 nemocí, tak je takový, že mi nechutná jíst a že špatně trávím. Kroky v nemocnici vedly k tomu, že už jsem normální,“ uvedl prezident.

Tagy: