Žádné vojenské objekty. Připomíná mi to naše sídliště, popisuje Stomatová cíl ruského útoku

Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová v ostřelovaném Charkově

Darja Stomatová z ostřelovaného Charkova

Ukrajinské město Charkov nadále čelí ostřelování. Ruská armáda v neděli odpálila na město rakety. Podle místních úřadů si útok vyžádal sedm mrtvých a 34 zraněných včetně dětí. Situaci přímo z místa sleduje reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová.

„Zatímco z Černigovské a Kyjevské oblasti se ruská vojska stahují, tady je situace stále velmi napjatá,“ vylíčila Stomatová atmosféru přímo z Charkova. V dopoledních hodinách navštívila místní tržnici Barabašovo, ze které po ruském ostřelování a následném požáru zbyly jen trosky. O pár hodin později se přihlásila z rajónu Slobodskij, okrajové části Charkova.

„Připomíná naše sídliště. Jsou tu dvě školy, školky a nemocnice, žádné vojenské objekty v okolí,“ uvedla reportérka. I Slobodskij rajón byl v neděli večer pod palbou ruských vojsk.

„Snažili jsme se dopídit, co útok způsobilo či o jaký tip rakety se jednalo. Konzultovali jsme to i s odborníky z Česka. Podle našich spolupracovníků to mohl být minomet ráže 82 milimetrů, který má dosah zhruba čtyři kilometry. To znamená, že raketu museli odpálit ze samotného města,“ vysvětlila Stomatová. Během pondělního dopoledne vyzpovídala také místní obyvatele. „Lidé tu pozorovali velmi podezřelé osoby, obávají se toho, že šlo o diverzanty,“ doplnila.

Bylo zraněno několik lidí

Nedělní útok reportérce CNN Prima NEWS popsala obyvatelka Charkova Irina. „Domů z práce jsem dorazila kolem šesté hodiny. Uslyšeli jsme hlasitý výbuch. Utíkala jsem na balkon a dole na ulici viděla ležet zraněného muže,“ vylíčila žena, která v Charkově žije a živí se jako zdravotní sestra.

Seběhla ihned dolu a zraněnému poskytla první pomoc. „Muž měl poškozenou nohu, kterou jsem mu zafixovala. Také měl zraněnou pravou ruku. Lidé, kteří tu žijí, se seběhli k němu a pomohli mi,“ dodala. Zranění podle Iriny utrpěli i další. „O kus dál ležela starší žena, která měla poškozenou břišní oblast. Spolu s ní utrpěla zranění také asi 35letá žena,“ doplnila.

Tagy:
reportérka válka vojáci sídliště Ukrajina CNN Prima NEWS Darja Stomatová Česko Charkov Ozbrojené síly Ruské federace Kyjevská oblast