Stop ošklivým krabicím! Trump chce, aby se USA vrátily k neoklasické architektuře

Donald Trump

I Česko se potýká s velkým množstvím krabic

Už dost bylo brutalismu a jednoduché „krabicové architektury“. Dosluhující americký prezident Donald Trump podepsal nařízení, podle kterého se má federální vláda vrátit ke „krásné“ klasické architektuře. Nové federální budovy mají napříště hledat inspiraci u neoklasicismu nebo u novořecké architektury. Stavitelé by se měli naopak obloukem vyhnout brutalismu a dekonstruktivismu.

Odcházející prezident Donald Trump není spokojen se současnou architekturou federálních budov. Podle jeho nového nařízení „federální vláda z převážné části přestala stavět krásné budovy“. To se má do budoucna změnit. Trump požaduje, aby nové budovy opět odrážely „důstojnost, podnikavost, stabilitu a sílu amerického systému“. Dohlédnout na to má nově vytvořená pracovní skupina.

Srdcem stavitel Trump v nařízení vyzývá, aby se USA opět vrátily ke „krásné a klasické“ architektuře. Za krásné architektonické slohy 45. prezident považuje neoklasicismus, novořeckou a georgiánskou architekturu a styl art deco. Trump pak klade důraz zvláště na architekturu starověkého Řecka a Říma. Budovy v tomto období byly podle něj robustní a zároveň užitečné. Mnohem důležitější však podle něj je, že budovy v obyvatelích vyvolávaly občanskou hrdost.

Vraťme se k neoklasicismu

Vzorným příkladem takové architektury má být budova Bílého domu nebo Kapitolu Spojených států amerických. Stavba obou budov začala na konci 18. století a jejich design se v průběhu let částečně změnil. Obě jsou nicméně postavené v neoklasickém slohu s reminiscencí na palladianismus.

„Prezident George Washington a ministr zahraniční Thomas Jefferson vědomě vymodelovali nejdůležitější budovy ve Washingtonu, D. C., podle klasické starověké architektury Athén a Říma. Snažili se pomocí klasické architektury vizuálně propojit naši současnou republiku s předchůdci demokracie v antice a připomínat občanům nejenom jejich práva, ale také odpovědnost za udržování a zachovávání institucí,“ stojí v nařízení.

Stop ošklivému brutalismu

Republikánský prezident nezapřel ani své konzervativní hodnoty, když se opřel do brutalismu a dekonstruktivismu, tedy architektonických stylů populárních zejména u socialistických vlád a progresivních levicových myslitelů. Trnem v jeho očích jsou zejména washingtonské brutalistní budovy ministerstva zdravotnictví a ministerstva rozvoje, které kvůli svému designu čelí kritice široké veřejnosti.

Brutalistní budova Huberta H. Humpreyho – současné sídlo ministerstva zdravotnictví:

Vládní úřad Správy obecných služeb (GSA), který má na design federálních budov dohlížet, podle Trumpa pochybil také u Federální budovy San Francisca. „Přestože elitní architekti výslednou stavbu chválili, mnozí obyvatelé San Francisca ji považují za nejošklivější budovu ve městě,“ píše se v nařízení. V dokumentu překvapivě chybí zmínka o brutalistní washingtonské budově J. Edgara Hoovera, která slouží jako centrála FBI. Trump přitom tento dům vysloveně nenávidí.

„I ta je ošklivá. Je to jedna z těch brutalistních budov. Upřímně myslím, že je to jedna z nejodpornějších staveb ve městě,“ řekl prezident před třemi lety zdroji webu Axios. Budova centrály FBI z 60. let není oblíbená ani mezi mnohými obyvateli Washingtonu, D. C., a o jejím odstranění se mluvilo delší dobu, chyběly však finance.

Z USA se neoklasicismus nevytratil

Přestože drtivá většina nových federálních budov ve Spojených státech už není stavěna v neoklasickém nebo novořeckém slohu, neznamená to, že by tyto architektonické styly zmizely úplně. Důkazem je například federální budova a soud v Tuscaloose. Tato stavba je současně v prezidentském nařízení uvedena jako příklad „krásné“ architektury.

Federální budova a soud v Tuscaloose:

Nejedná se ale jen o federální budovy. V roce 2001 byla v neopalladiánském slohu dokončena stavba soukromé umělecké galerie Meadows Museum v Dallasu. V roce 2006 pak byla v neoklasickém slohu otevřena nová koncertní hala Schermerhorn Symphony Center v Nashvillu.

Koncertní hala Schermerhorn Symphony Center:

Tagy: