Slovenské volby? Strach a dezinformace, popsala zmocněnkyně. Varovala před populisty

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková v pořadu K věci na CNN Prima NEWS

K věci (99)

Výsledek slovenských prezidentských voleb ukázal, že země Visegrádské čtyřky bojují s cíleným šířením dezinformací, řekla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Upozornila na to, že tyto země, včetně Česka, musí vůči dezinformacím přijímat vhodná systémová opatření.

Mnohé české skupiny nebo politická hnutí podle zmocněnkyně využívají téma války na Ukrajině k vlastní politické komunikaci. Stejně tak tomu prý bylo i na sousedním Slovensku před prezidentskými volbami. „Výsledek slovenských prezidentských voleb je do jisté míry výsledkem strachu a výsledkem nepravdivých informací, které v rámci politické kampaně zaznívaly právě ve vztahu k tématu Rusko,“ upřesnila Laurenčíková pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala znovu pod tlakem kvůli záložně. Proč chce ANO premiéra „grilovat“ a co jsou kampeličky?

Taková „politika strachu“ přitom podle ní do politické kultury nepatří. Politici, kteří nabízejí jednoduchá řešení, často nejsou schopni vysvětlit, jak by mír dokázali zařídit. „Co vlastně může země udělat v momentě, kdy nějaká jiná obrovská velmoc vnikne na její území, začne bombardovat, vraždit nevinné civilisty, unášet děti od svých rodičů? Co tedy může být tou skutečnou efektivní strategií jak se bránit, jak se chránit a jak vlastně zajistit nějaké mírové řešení?“ ptala se Laurenčíková na otázky, na něž podle ní politici mnohdy nedokáží odpovědět. Určitá část veřejnosti podle ní na tento strach reaguje, ale po hlubších skutečných řešeních už se tolik nepídí.

V boji proti populismu a dezinformacím by prý pomohla především srozumitelná komunikace. Ta by měla lidem vysvětlovat vládní postoje a opatření, která společnost přijímá rozporuplně. Cílenému šíření dezinformací by zamezila i dobrá systémová řešení.

„Musíme cíleně a efektivně bojovat s dezinformacemi, aby nemalá část společnosti nebyla ovládána informacemi, které jsou záměrně pokřivené, vytržené z kontextu a mají jediný cíl, a sice společnost radikalizovat, stavět některé konkrétní části obyvatel proti sobě a vlastně i hodnotově rozvracet to, čemu říkáme demokratická společnost,“ apelovala zmocněnkyně.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková v pořadu K věci na CNN Prima NEWS promluvila i o tom, jak příchod ukrajinských uprchlíků ovlivnil české školství. Celý rozhovor si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Tagy: