Ministr Nekula vede zákopovou válku. Alespoň už víme, jak vypadá, rýpla si Schillerová

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) by měl vystoupit a předložit jasné důkazy, že tu není riziko ohledně ohrožení zdraví našich občanů. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to uvedla šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Česká vláda na rozdíl od jiných evropských zemí nevidí důvod k zákazu dovozu ukrajinského obilí. Podle Nekuly totiž důkladné kontroly dozorových úřadů nenašly nevyhovující vzorek.

„Vyzvali jsme pana ministra Nekulu už o víkendu, aby tu situaci neprodleně řešil. Tím problémem se zabývá Slovensko, Maďarsko i Polsko a Česko nic. Veřejnost je velmi znepokojena. Dostáváme desítky, možná stovky dotazů. Lidi to velmi trápí. Pan ministr by měl vystoupit a předložit jasné důkazy, že tu není riziko ohledně ohrožení zdraví našich občanů,“ řekla Schillerová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zdeněk Nekula během čtvrteční tiskové konference zdůraznil, že ochrana zdraví českých občanů je pro něj absolutní prioritou. „I proto jsem rozhodl o intenzivnějších kontrolách obilí, masa a vajec. Náš systém kontrol patří k nejlepším na světě. Je třeba se opírat o jasná data a nešířit paniku. Kontroly jsou důkladné a intenzivní. Žádný zkontrolovaný vzorek nebyl nevyhovující. Jednostranné zákazy, po nichž volají někteří populisté, nejsou řešením,“ řekl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Půjdu z práce přímo do krematoria, obávají se lidé. Návrhy změn důchodů kritizuje i opozice

Podle Schillerové má ale Nekula v řešení problému už několik dnů zpoždění. „Měl se minimálně spojit s ministry zemědělství V4 a sdílet s nimi informace. Je to taková zákopová válka pana ministra. Alespoň už víme, jak vypadá,“ rýpla si šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu.

Přístup českého ministerstva zemědělství se nelíbí ani zástupcům SPD. „Je to špatná zpráva pro české zemědělce. Na Ukrajině nejsou taková pravidla pro pěstování obilí. Pravděpodobnost, že se v tom najde něco nežádoucího, je větší. Riziko je příliš vysoké,“ odpověděl na dotaz CNN Prima NEWS místopředseda hnutí Radim Fiala.

Několik států kvůli možným zdravotním rizikům i vlivu na domácí trh již dovoz ukrajinského obilí zakázalo. Ve středu začal platit zákaz na Slovensku a v Bulharsku, přistoupilo k němu také Maďarsko či Polsko. Rumunsko zavede přísnější kontroly. České ministerstvo zemědělství už dříve uvedlo, že do ČR se od vypuknutí ruské invaze v únoru 2022 dovezly jen asi čtyři tisíce tun ukrajinské pšenice, což je ve srovnání s domácí produkcí zanedbatelné množství.

„Je rozdíl mezi námi a zeměmi, které mají společné hranice s Ukrajinou. Že se v Polsku něco najde, je možné. To ještě neznamená, že se něco najde u nás,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS Nekulův stranický kolega a poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Tagy: