Střelba, hořící auta a zranění. Nizozemci se bouří proti lockdownu, došlo i na násilí

Protesty v Nizozemsku

Násilné demonstrace v Rotterdamu (zdroj: AP)

Nizozemská policie v pátek večer v Rotterdamu použila varovnou střelbu proti účastníkům demonstrace proti zpřísnění pandemických opatření. Nejméně dvě osoby na místě utrpěly zranění, uvedla agentura Reuters. Demonstrace se v přístavním městě zúčastnilo několik stovek lidí.

Podle policie protest na hlavní rotterdamské třídě Coolsingel přerostl v pouliční střety. „Na vícero místech (demonstranti, pozn. red.) zapálili ohně, odpálili pyrotechniku,“ uvedla policie. Její mluvčí Patricie Wesselsová prohlásila, že policie střílela, protože na místě nastaly situace ohrožující život. „Víme, že nejméně dvě osoby jsou zraněné, a to zřejmě kvůli varovným výstřelům,“ řekla Wesselsová s tím, že přesné příčiny zranění orgány vyšetří. Proti demonstrantům bylo nasazeno také vodní dělo a jízdní policie.

Lidé v Rotterdamu demonstrovali proti záměru vlády zpřísnit podmínky pro vstup do uzavřených prostorů. Nizozemská vláda uvažuje, že by zrušila možnost prokazovat se negativním testem. Do barů, restaurací či provozoven některých služeb by tak směly jen osoby, které jsou naočkované či se uzdravily z nemoci covid.

Diktatura, bouří se společnost

Minulý týden nizozemská vláda přikročila ke zpřísnění opatření, která označila za „částečnou uzávěru“. Platí omezení soukromých návštěv v domácnostech, zkrátila se otevírací doba obchodů a restaurací, sportovní utkání jsou bez diváků. Zaměstnavatelé mají v co nejvyšší míře umožnit práci z domova. Kvůli rostoucímu tlaku na nemocnice vláda plošně zakázala novoroční ohňostroje.

V Nizozemsku za poslední den zdravotníci zachytili 21 026 nových případů nákazy virem SARS-CoV-2, rekordní přírůstky převyšující 19 000 má tato země se 17 miliony obyvatel už od pondělí.

Demonstrace proti vládním pandemickým opatřením se uskuteční také v Amsterdamu či ve Vídni. Protestu v rakouské metropoli se podle agentury AFP hodlají zúčastnit tisíce lidí. Pořádající FPÖ se k očkování staví dlouhodobě negativně. „Rakousko je nyní diktatura!“ uvedl v reakci na vyhlášení lockdownu předseda svobodných Herbert Kickl, který se nicméně manifestace patrně nezúčastní kvůli vlastní rekonvalescenci po koronavirové nákaze.

Tagy: