Svět sleduje genocidu v přímém přenosu. Musíme to zastavit, žádá ukrajinský velvyslanec

Ukrajinský velvyslanec k válce

Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis na tiskové konferenci poděkoval za podporu a solidaritu českých občanů. Řekl, že Ukrajina se před Ruskem ubrání, otázkou je, za jakou cenu. Perebyjnis se domnívá, že Kyjev teď potřebuje hlavně zbraně, které Ukrajina kupuje i od českých výrobců.

„Blesková válka Putinovi nevyšla. Působíme nepříteli těžké ztráty, Ukrajinu ubráníme. Otázkou je, za jakou cenu,“ prohlásil ukrajinský velvyslanec. „Svět může v přímém přenosu sledovat vyhlazování civilního obyvatelstva, je to genocida, musíme to zastavit,“ zdůraznil Perebyjnis.

Diplomat dále uvedl, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj inicioval vznik „protiputinovské koalice“, k níž by se měly jednotlivé státy přidat. „Apelujeme na všechny, aby se do tohoto spolku zapojili. Česká vláda dělá všechno, co je možné, chtěli bych jí poděkovat. Solidarita ze strany českého národa je obrovská. Ve zbytku světa je to ale nedostatečné,“ myslí si Perebyjnis.

Češi už podle něj zaslali pomoc Ukrajině v hodnotě 316 milionů korun. Z této částky Kyjev využil 184 milionů na nákup zbraní, které si často vybírá i mezi českými výrobci. Perebyjnis řekl, že právě zbraně Ukrajinci potřebují nejvíc.

Ukrajinská armáda je podle něj silná, často ale postrádá patřičné vybavení. Oproti nepříteli jsou v nevýhodě hlavně ve vzdušném prostoru, jelikož nemají dostatek letadel. Stíhačky darovala Ukrajině i Evropská unie. „Jeden náš letec sestřelil deset ruských letadel. Naše velké letecké eso ale zemřelo,“ sdělil velvyslanec.

Perebyjnis se novinářům svěřil také s dojemným vzkazem. Na adresu ambasády totiž přišel dopis, ve kterém čtyřletá česká holčička poslala zhruba sto korun. Napsala, že peníze má Ukrajina využít na opravu školky.

Tagy: