Indii zasáhla smrtící vlna veder: Během jediného dne zabila 33 úředníků zajišťujících volby

Smrtelná vlna veder postihla Indii právě v době, kdy se v největší parlamentní demokracii světa konaly volby. Za posledních deset dní tam podle CNN vedro dosahující bezmála 50 stupňů Celsia zahubilo nejméně 77 lidí. Týká se to i pracovníků, kteří zajišťují volby. Například ve státě Uttarpradéš jich podle úřadů zahynulo během jediného dne 33. Meteorologové očekávají, že počet úmrtí ještě rapidně naroste.

Letošní parlamentní volby v Indii provází dlouhodobá vlna veder a voliči i úředníci každodenně omdlévají horkem. Neobvykle vysoké teploty snášejí již od dubna (volby v Indii probíhaly od 19. dubna do 1. června), nyní ale vlna veder dosáhla vrcholu, když jen za poslední tři dny zahynulo v Uttarpradéši 50 lidí, napsala CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůza v Indii: Muž se pohádal s manželkou a rozsekal sekerou osm členů rodiny, včetně dětí

Během víkendu zmohla vedra několik policistů, členů ochranky, úředníků a zaměstnanců hygienických služeb. Mezi oběťmi jsou samozřejmě také voliči. Například muž, který omdlel ve frontě před volební místností. Záchranáři ho sice okamžitě převezli do nemocnice, jenže teplotní šok stejně nepřežil, informovala BBC. Indie proto zavedla nová pravidla, podle nichž by voliči měli za hlasováním cestovat maximálně dva kilometry.

Obzvláště ohrožení jsou úředníci, kteří hlasování zajišťují. Organizace největších parlamentních voleb na světě totiž vyžaduje zhruba 15 milionů lidí, kteří cestují napříč zemí auty, vlaky, letadly, vrtulníky, ale také na hřbetech velbloudů.

Kolik bylo na teploměru?

Nynější vedra v Indii trhají rekordy. V mnoha městech bylo naměřeno kolem 40 stupňů Celsia. Ovšem třeba v hlavním městě země Novém Dillí meteorologové zaznamenali rekordní teplotu 49,9 stupně Celsia.

Vlny veder jsou v jihovýchodní Asii na jaře a v létě běžné. Kvůli klimatickým změnám se však podle meteorologů v poslední době prodlužují a zintenzivňují. Indické ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že od začátku března do konce května postihl úpal nebo úžeh téměř 25 tisíc lidí, přičemž několik desítek z nich zemřelo. Počet mrtvých navíc podle ministerstva ještě naroste.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chaos, křik a neutuchající hřmění. Zdravotní sestra popsala drama po zásahu bleskem v Liberci

Tagy: