Světové dědictví v ohrožení. Požár spálil půlku ostrova, bojuje s ním stovka hasičů

Požár ohrožuje i slavné Údolí obrů.

Požár australského ostrova Fraser

Obyvatelé největšího písečného ostrova na Zemi museli být během neděle evakuováni. Australský ostrov Fraser totiž nadále ohrožují nespoutané požáry. Ostrov byl v 90. letech prohlášen za součást světového dědictví UNESCO. Za stále častější požáry a horké počasí může podle odborníků klimatická změna.

Za požár na ostrově Fraser (v řeči původních obyvatel K'gari) nacházejícím se zhruba 250 kilometrů od Brisbane podle úřadů může nezákonně založený táborový oheň. Během sedmi týdnů pohltil přibližně 82 000 hektarů půdy (tedy téměř polovinu plochy ostrova).

V neděli odpoledne queenslandské úřady vyhlásily okamžitou evakuaci obyvatel městečka Happy Valley. „Evakuace je nejbezpečnější možností. Jízda v autě brzy nemusí být bezpečná. Každý v okolí Happy Valley by měl oblast opustit a vydat se směrem k Eastern Beach a na jih do Eurong Resortu,“ uvádí se v upozornění.

„V tuto chvíli panují velice nebezpečné podmínky a hasičům se již nemusí nadále dařit plamenům bránit v postupu,“ doplňují úřady.

S požárem na východní i západní straně ostrova bojuje přibližně stovka hasičů. Ze vzduchu jim pomáhá téměř dvacítka upravených vojenských letadel. V současných podmínkách však podle odborníků není na uhašení požárů šance. Proto se hasiči alespoň soustředí na jejich odklonění od turistických a ekologicky významných oblastí. Požáry totiž ohrožují i jednu z nejcennějších ekologických lokalit světa – Údolí obrů, kde rostou více než tisíc let staré stromy.

V celé oblasti Queenslandu zasahovali hasiči v posledním týdnu u 48 požárů. Postupně rostoucí teploty jsou přímo dokonalým prostředím pro vznik požárů. Jen za tento rok bylo v Austrálii spáleno téměř 12 milionů hektarů půdy a při požárech zahynulo více než 30 lidí a celá miliarda zvířat.

Austrálie se se suchem na mnoha místech potýká již roky. Jde o nejdelší období sucha v historii. Země patří mezi největší producenty uhlí i celkových emisí na světě. Do roku 2030 se zavázala snížit emise o 28 procent, podle mnoha odborníků je to však příliš málo a za současného stavu stejně nebude možné této hranice dosáhnout.

Tagy: