Astronaut Svoboda se připravuje do vesmíru. Prozradil, kdy zahájí misi a jaký bude výcvik

Astronaut Aleš Svoboda

Výcvik astronauta.mp4

Příprava českého astronauta Aleše Svobody na cestu do vesmíru začne už na podzim. Výcvik bude mít několik etap a odehrávat se bude v Evropě i ve Spojených státech. Na mezinárodní vesmírnou stanici musí historicky druhý Čech odstartovat nejpozději do pěti let.

Aleš Svoboda bude po padesáti letech druhým Čechem, který poletí do vesmíru. Nejdříve ale musí armádní pilot absolvovat speciální přípravu. Ta začne už letos. „Stěžejní částí je výcvik před samotnou misí. Ten trvá zhruba půl roku až rok,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS astronaut. Zatímco na všeobecnou přípravu vyrazí do německého Kolína nad Rýnem, samotný výcvik, který je na míru ušitý připravované misi, podstoupí ve Spojených státech. „Něco v Houstonu, něco v Texasu, na Floridě, v Kalifornii,“ jmenoval Svoboda.

ČTĚTE TAKÉ: První astronaut mimo USA a SSSR či Krteček ve vesmíru. Jaká je česká stopa v kosmu?

Už teď je jasné, že do vesmíru musí odstartovat nejpozději do pěti let. „Provoz Mezinárodní kosmické stanice má být ukončen na konci desetiletí. Časový horizont je ohraničen v podstatě životností ISS a nějakou mírou rizika, protože to nechceme směřovat úplně na závěr životnosti,“ popsal.

Astronauti z Kraví hory

Stejně jako Vladimír Remek, bude i Aleš Svoboda ve vesmíru plnit zadané úkoly. „Ministerstvo dopravy už před několika měsíci vyzvalo české firmy, vědecké instituce a univerzitní pracoviště, aby posílaly nápady, co by eventuelně český astronaut mohl na oběžné dráze dělat,“ nechal se slyšet ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek. Nápadů, jak cestu do vesmíru co nejvíce využít, se už sešlo na šest desítek. V příštím roce by měl padnout konkrétní výběr projektů, které se budou na ISS realizovat.

O cestě do vesmíru snil Aleš Svoboda prý už jako malý kluk, tehdy si pro informace o vzdáleném kosmu chodil na brněnskou hvězdárnu. „Já vím, že v roce 1961 sem na brněnskou hvězdárnu chodil Vladimír Remek. Takže já říkám, že kdo chce letět do vesmíru, musí chodit na Hvězdárnu na Kraví horu,“ doplnil Dušek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odstartovala evropská vesmírná raketa Ariane 6. Na oběžnou dráhu vynesla satelity

Tagy: