Podivná světla na obloze? UFO nad Českem, hlásili lidé. S vysvětlením přišla hvězdárna

Záhadný objekt na obloze.

Start evropské rakety Ariane 6

V noci z úterý na středu lidé na různých místech České republiky pozorovali na obloze záhadný objekt. Na sociálních sítích následně začali spekulovat, jestli se nejedná o UFO a mimozemšťany. S vysvětlením ale přispěchala Hvězdárna a planetárium Brno.

Záhadný objekt na obloze spatřila například jedna z obyvatelek Karviné. „Zdravím, poradí někdo, co jsem to viděla na noční obloze cca kolem 23:05? Zeleno-bílý létající útvar, zvětšující se, zmenšující se,“ tázala se na Facebooku. Stejný objekt pozorovali i lidé v Hodoníně. „Přemýšlela jsem, co to bylo. Telefon jsem u sebe neměla, abych to natočila. Bylo to zajímavé,“ uvedla jedna z uživatelek na sociální síti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zkáza „Beryl“. Hurikán v Karibiku zesílil na nejvyšší stupeň, NASA ukázala superbouři z kosmu

Lidé okamžitě začali spekulovat, o co šlo. „Jako není to video, tak těžko říct, ale na první pohled mě napadl výbuch supernovy,“ spekuloval jeden z uživatelů v komentářích. „Viděl jsem a upřímně si myslím, že jsme byli svědky UFO,“ napsal další uživatel. Jiní si ze záhadného objektu dělali legraci. „Goa'uldská mateřská loď,“ uvedl jeden z uživatelů, přičemž narážel na populární seriál Hvězdná brána.

Množící se spekulace ale vysvětlila Hvězdárna a planetárium Brno. „Možná se vám podařilo zahlédnout tento ojedinělý úkaz. Co to je? UFO? Tento létající objekt, ale identifikovaný je! Jedná se o zbrusu nový model evropské rakety Ariane 6, která krátce po svém startu ‚odhazovala‘ jednotlivé družice, jež úspěšně vyvezla do vesmíru,“ napsala hvězdárna na Facebooku.

Možná se vám dnes večer podařilo zahlédnout tento ojedinělý úkaz. Co to je? UFO? Tento létající objekt, ale...

Posted by Hvězdárna a planetárium Brno on Tuesday, July 9, 2024

Raketa Ariane 6 našeho času odstartovala v úterý 9. července ve 21 hodin z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně. Ta má navíc výraznou českou stopu. „Raketa samotná i některé části startovní rampy vznikly v České republice. Ostatně dokládá to také přítomnost české vlajky mezi vlajkami, které tvoří šestku na těle rakety,“ uvedla hvězdárna.

Včera, tedy 9. července, ve 21:00 našeho času přišel první start nové evropské rakety Ariane 6. Nás může těšit, že raketa samotná i některé části startovní rampy vznikly v České republice. Ostatně dokládá to také přítomnost české vlajky mezi vlajkami, které tvoří šestku na těle rakety. 1. fáze letu měla za cíl dosáhnout oběžné dráhy, což se podařilo. Dva pomocné urychlovací stupně na tuhé pohonné látky, ale centrální a horní stupeň na kapalný kyslík a vodík, fungovaly bezchybně a horní stupeň tak skutečně dosáhl oběžné dráhy. 56 minut po startu se hornímu stupni podařilo opětovně zažhnout svůj motor a upravit oběžnou dráhu okolo Země. Na dráze ve výšce cca 580 kilometrů byly v rychlém sledu vypuštěny všechny vynášené družice včetně slovenské GRB Beta od brněnské firmy Spacemanic. Tato družice se pozemnímu středisku ozvala jen asi hodinu po vypuštění a stažená data ukazují, že funguje správně! Gratulujeme! (y) Úpravou dráhy a vypuštěním družic raketa splnila úkoly 2. fáze svého premiérového letu. Zbývala ještě fáze třetí, závěrečná a svým způsobem bonusová / ověřovací. Týmy chtěly ověřit, jak se budou systémy chovat ve stavu mikrogravitace (lidově nazývaném beztíže). Stupeň tak byl cvičně opětovně oživován. Došlo proto i k vypnutí jednotky APU, kterou motor Vinci na horním stupni potřebuje ke svému chodu. Po jejím druhém restartu došlo ke ztrátě výkonu a vypnutí. Motor Vinci tak nemohl provést plánovaný deorbitační zážeh. Počítač si této anomálie všiml a vhodně zareagoval. Aby v uzavřených nádržích nestoupal tlak, který by je mohl roztrhnout, což by vytvořilo velké množství úlomků, došlo k tzv. pasivaci horního stupně. To znamená, že se otevřely ventily nádrží a jejich obsah unikl ven. V té době (cca okolo 23:10 SELČ) stupeň prolétával cca 580 kilometrů nad Skandinávií a mnoho lidí (včetně těch z ČR a Slovenska) tak nad severním až severovýchodním obzorem viděli tajemný objekt. Nešlo o mimozemskou invazi, ale právě o horní stupeň Ariane 6, který vypouštěl pohonné látky. Jelikož deorbitační zážeh neproběhl, zůstane horní stupeň na oběžné dráze, dokud v průběhu let sám neklesne do atmosféry, kde shoří. Aby se zbytečně nezvyšoval počet kosmického odpadu, nebyl vydán ani pokyn k oddělení dvou návratových pouzder připojených k hornímu stupni. Ta se původně měla odpojit krátce po deorbitačním zážehu a zamířila by do atmosféry. Zatím se podle dostupných informací zdá, že chyba ve třetí fázi letu nebude mít vliv na další mise rakety Ariane 6. Jejího dalšího startu bychom se mohli dočkat ještě letos. Nákladem bude francouzská vojenská družice CSO-3.

Posted by Hvězdárna a planetárium Brno on Wednesday, July 10, 2024

Úspěšný start rakety si pochvaloval i Jan Spratek z pražské hvězdárny. „Nová evropská raketa pracovala na výbornou. Gratulace všem raketovým inženýrkám a inženýrům,“ napsal na sociální síti X.

Upozornil také na českou stopu. „Český průmysl na tom odvedl pořádný kus práce. Například celá montážní hala se pohybuje na podvozku z UNEX v Uničově. Plameny při startu budou šlehat na obří deflektor spalin vyrobený v MCE Slaný. Díly z ATC Space v Klatovech budou přenášet a snášet před startem i během letu největší možná zatížení na celou konstrukci centrálního stupně i urychlovacích stupňů. Díky tomuto významnému zapojení českého průmyslu najdeme na hlavním stupni rakety i českou vlajku,“ popsal Spratek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: První astronaut mimo USA a SSSR či Krteček ve vesmíru. Jaká je česká stopa v kosmu?

Tagy: