Svoboda: V zahraničí se diví, ale rušit pomlázku by bylo ubohé. Některé slečny by to zklamalo

Unikátní český zvyk, nebo zvrácené násilí proti ženám? Tradice spojená s pomlázkou a šleháním žen prováděná na Velikonoční pondělí vyvolává v české společnosti velmi různorodé reakce. Exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS připustil, že jde z mezinárodního pohledu o neobvyklý zvyk. Přesto by jej ale někdejší šéf české diplomacie rád zachoval.

„Setkal jsem se s tím, že se lidé v zahraničí podivují, jak muži u nás mají pomlázku, se kterou chodí koledovat a šlehat ženy. Nad tímto zvykem zejména ti, kteří mluví o rovnosti pohlaví, kroutí hlavou. Ptají se nás, jakou to má příčinu,“ řekl Svoboda ve vysílání CNN Prima NEWS.

I na domácí scéně přibývá názorů, že takzvané šupání žen vrbovým proutkem či pomlázkou, aby získaly jarní svěžest a neuschly, nemá daleko k ponižujícímu násilí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Richterová brojí proti velikonočnímu šupání žen. Pirátské šílenství, tvrdí Jandák

Například podle místopředsedkyně Sněmovny Olgy Richterové (Piráti) se při pomlázce často stává, že ženy dostanou výprask proti své vůli nebo jsou šlehány tak hrubě, že jim zůstávají bolavé modřiny nebo šrámy. „Koledníci se občas chovají nevhodně také kvůli posilnění alkoholem, kdy pak neznají míru,“ sdělila politička na svém Twitteru. Podle Richterové by tradice měly těšit, a nikoliv strašit.

„Ne znamená ne i při pomlázce. Tradice jsou krásná věc a k naší kultuře patří. Je ale důležité, aby jejich oslava byla dobrovolná a nikomu nezpůsobovala trápení. Tento problém se netýká jen žen. I spousta mužů nemá koledování v oblibě, protože se při něm necítí dobře. Dělají to jen kvůli společenskému tlaku,“ dodala.

Podle Svobody jde i přes jistou kontroverzi o důležitou tradici, protože je česká: „Máme si ji chránit. Druhý den třeba holky polévají kluky vodou, aby se to vyrovnalo. Tyto tradice nás určují, říkáme tak, že máme vlastní kulturu. Bylo by ubohé, kdybychom je rušili z důvodů rovnosti pohlaví. Dokonce si myslím, že když se to šlehání dělá decentně, tak by některé slečny byly opravdu zklamány, kdyby je jejich sousedé na vesnici nenavštívili.“

O něco ráznější názor zveřejnil na sociálních sítích senátor Zdeněk Hraba: „Ani Velikonocům se nevyhýbají kulturní války. Pod drobnohledem je tradiční česká pomlázka. Někteří naznačují, že jde o nějaký výprask. Ne, snad každý rozumný člověk ví, že pomlázka neslouží k výprasku, a pokud to někdo tak praktikuje, tak je prostě magor. Pomlázka je od slova pomladit. Jemně a samozřejmě jen u těch, které o to stojí.“

Podle Hraby se v české společnosti objevují „novodobí kazatelé“, kteří celou věc účelově dramatizují. „Stále věřím, že většina lidí je normální,“ doplnil.

Tagy: