Švýcaři před finále MS hýří optimismem: Nastal čas získat trofej, Česko je náš oblíbený soupeř

Švýcarský hokejový tým během MS v hokeji 2024

Hokejová euforie v Praze

Švýcarští hokejisté nastoupí do boje o zlato na světovém šampionátu v Praze s optimismem a vírou, že Čechy porazí. Útočník Nino Niederreiter se nechal slyšet, že právě teď nastal čas zvednout trofej nad hlavu. Švýcarský deník Blick označil Česko za oblíbeného soupeře, neboť nad ním hráči s helvétským křížem na prsou vyhráli poslední tři zápasy na šampionátech.

„Česká republika je týmem, který můžeme porazit. Dvakrát jsme byli ve finále mistrovství světa a dvakrát jsme neuspěli. Nyní nastal čas, abychom konečně získali trofej,“ citoval útočníka Nina Niederreitera deník Tages-Anzeiger.

ČTĚTE TAKÉ: Ještě jsme neskončili, burcuje Nečas před finále MS. Se spoluhráči si plní dětský sen

Doposud největším úspěchem švýcarské reprezentace jsou stříbrné medaile z mistrovství světa 1935, 2013 a 2018. „Můžeme být na sebe pyšní, jdeme dál. Proti České republice to bude úplně jiný zápas než s Kanadou. To, že jsme ve finále, je pro nás speciální bez ohledu na to, proti komu nastoupíme,“ prohlásil po semifinále švýcarský útočník Kevin Fiala, jehož rodiče pocházejí z Česka.

Ve prospěch Švýcarů podle tamních médií hovoří výsledky předchozích střetů. „Z velkých hokejových zemí jsou Češi naším oblíbeným soupeřem – poslední tři zápasy na mistrovství světa jsme proti nim vyhráli. Minulý týden v Praze 2:1 na nájezdy, před rokem v Rize ve skupinové fázi 4:2 a v roce 2021, rovněž v Rize, 5:2. Čtvrtý zásah by byl zlatý hřeb,“ připomněl deník Blick.

Hrajeme proti celé zemi

„Cesta ještě není u konce. V neděli hrajeme proti celé zemi,“ poznamenal trenér Patrick Fischer s ohledem na výhodu Čechů v podobě domácího prostředí.

Na euforii hostitelského týmu, kterou mu dodává české publikum, poukázal i Blick. Nálada v týmu se podle média výrazně zlepšila po příchodu hvězdy NHL Davida Pastrňáka. Přítomnost „megastar“, která patří k nejlepším útočníkům světa, prý českému týmu dodala křídla, a to i přesto, že hokejista na turnaji zatím neskóroval.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kanadští hokejisté si užívali noční Prahu. Vypadali, jako kdyby je přejel vlak, říká Vrána

Tagy:
sport Mistrovství světa v ledním hokeji MS v hokeji 2024 hokej boj o zlato