Taky si přeju svobodnou Ukrajinu. Ale od neonacistů, říká komunista Skála

Josef Skála

360° (224)

Zatímco někteří čeští komunisté po zahájení vojenského tažení neskrývali zklamání z Ruska, člen konzervativního křídla strany Josef Skála soustředil svou kritiku proti Ukrajině. Kandidát KSČM na prezidenta ji obvinil z toho, že se na jejím území nachází neonacisté.

Ruské vojsko v noci ze středy na čtvrtek zahájilo invazi na Ukrajinu. Rozhodnutí Ruska napadnout Ukrajinu odsoudil prakticky celý Západ. V Česku tak učinila vláda, Sněmovna, senátoři i prezident Miloš Zeman, který se do té doby ruské strany zastával a varování amerických tajných služeb před ruskou invazí nazval blamáží.

Velmi podobně se do té doby vyjadřovali komunisté. Poté však někteří z nich názor změnili. Například šéfka KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná si sice ve svém vyjádření rýpla do NATO, rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina ovšem zavrhla.

Stejná rétorika jako Putin

Josef Skála však má pro ruského prezidenta pochopení. „Je velká tragédie dostat dva slovanské národy do takového konfliktu, to je něco šíleného. Kdo to způsobil, asi nevyřešíme. Projev Putina byl jednostranný, ale chápu, že za určitých okolností se chtěl takto vyjádřit,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podle Skály ukrajinsko-ruský konflikt není tak černobílý, jak ho popisuje většina představitelů české politické scény. „Taky si přeji svobodnou Ukrajinu, svobodnou i od těch neonacistů. Je tam glorifikace nacistů a proudy, které jsou vlivné a mají za sebou zločiny,“ vysvětlil.

Podobnou rétorikou obhajoval ruskou invazi i prezident Putin. „Cílem operace je chránit lidi, kteří byli vystavováni šikaně a genocidě ze strany kyjevského režimu po dobu osmi let, a za tímto účelem usilovat o demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny,“ pronesla ruská hlava státu krátce před útokem.

Skála ve vysílání CNN Prima NEWS k válce ještě uvedl: „Putin si nechce uvázat na krk vyrabovanou zemi, která je prorostlá korupcí, to každý ví. Své kroky vysvětlil, jak je vysvětlil. Já čekám na více informací. Nevyloučil bych možnost, že vysocí důstojníci z USA a Ruska někde jednají, že to bude jinak, a z nás dělají užitečné idioty.“

V závěru pak Skála naznačil, že Západ prý k Rusku před vypuknutím války nepřistupoval férově. „V našem zájmu je, aby se žádný stát v Evropě, natož jaderná velmoc, necítil ohrožen. NATO se posouvalo k Rusku a nikoliv naopak,“ dodal. Skála přitom ještě v polovině února ve vysílání CNN Prima NEWS tvrdil, že Putin nemá nejmenší důvod na Ukrajinu zaútočit.

Tagy: