Zoufalý otec pěti dětí už 60 dní čeká na dávky. Zůstal bez peněz a musel do azylového domu

Lidé ve finanční tísni, kteří potřebují sociální dávku, se občas dostanou do těžko řešitelné situace.

Stát žene lidi do azylových domů

Lidé ve finanční tísni, kteří potřebují sociální dávku, se občas dostanou do těžko řešitelné situace. Na vyřízení žádosti čekají někdy i několik měsíců, takže nemohou platit účty za bydlení a přijdou o střechu nad hlavou. Podobně jako pan Karel, otec pěti dětí, který je na jejich výchovu sám.

Pan Karel s dětmi ještě na jaře bydlel v bytě 3+1. Teď ale skončil v azylovém domě. Žije jen z rodičovského příspěvku a přídavků. Požádal proto o příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a hmotnou nouzi. „Žádost mám podanou od 5. 9., leží tam už 60 dní,“ řekl pan Karel s tím, že po zaplacení bytu mu na uživení zbývá osm tisíc korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Banky chtějí zjednodušit platby. Lidé si mohou posílat peníze přes telefonní čísla

Karel však není jediný. Podle ředitelů azylových domů přibývá lidí, kteří u nich kvůli opožděné výplatě dávek končí. „Přicházejí s tím, že se dostali do krizové situace a jsou ohroženi ztrátou bydlení,“ řekl vedoucí azylového domu Horní Počernice Pavel Kohl. „Pracovníci mě informovali o rodině se čtyřmi dětmi, jíž nepřišel příspěvek na bydlení. Kvůli zpožděné platbě skončila v azylovém domě,“ sdělila Iva Kuchyňková, manažerka Charity ČR pro advokační činnost sociální oblasti.

„Průměrná doba u příspěvku na bydlení v celé republice je nyní 22 dní. Tedy méně, než stanoví zákon,“ sdělila tisková mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. V případě dávek se lidé mohou obracet telefonicky také na call centrum Úřadu práce ČR.

Jelikož má Karel s dětmi zaplacený azylový dům do 5. listopadu a v peněžence jen 900 korun, snažil se telefonem urychlit vyřízení své žádosti, ale marně. „Je nemožné se tam dovolat. Mají tam nějakou infolinku, ale když tam voláte, tak to nikdo nezvedá. Maily jsou zrušený a když se chcete objednat, tak tam jsou termíny na 27. listopadu,“ popsal.

Pro případ nouze by měla lidem pomoci i takzvaná „mimořádná okamžitá pomoc“, podle žadatelů ale okamžitá rozhodně není. „Když se dostanete do problému, čekáte ještě nějaký čas, než se vaše dávka vyřídí,“ popsala Kuchyňková. „Úřad práce rozhoduje bezodkladně. V případě mimořádné okamžité pomoci v řádu několika dnů,“ sdělila Beránková.

Tagy:
bydlení Kateřina Beránková Horní Počernice Česko azylový dům Úřad práce České republiky