Počasí jako na houpačce. Po dvacítkách přijde teplotní šok, někde má dokonce sněžit

Jak se počítá pocitová teplota?

Počasí (23.3.2024 8:20)

Víkend přinese roztodivné počasí. Po sobotě přijde teplotní pád, kdy hodnoty klesnou až o deset stupňů. Na většině území se rovněž vyskytnou i přeháňky, někde dokonce smíšené či sněhové. Chladnější počasí bude podle meteorologů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pokračovat i v pondělí, ale od úterý se zase začne oteplovat. Zároveň vysvětlili, co za prudkou změnu může.

V sobotu na naše území pronikne od severozápadu zvlněná studená fronta, za kterou k nám pronikne chladný vzduch. Přesto zpočátku dne bude rtuť teploměrů atakovat výrazně vysoké teploty v rozmezí 14 až 18 °C, informují meteorologové.

K TÉMATU: Abnormálně suché a teplé léto. Zkoumání ledovců odhalilo, jak bude v Evropě o prázdninách

Na jihovýchodě a východě našeho území může být až 20 stupňů Celsia, přičemž na západě a severozápadě se teplota má pohybovat okolo 11 a na horách kolem 8 stupňů Celsia. Během dne očekávají odborníci od západu ochlazování kvůli zmíněnému průniku studeného vzduchu.

„Během soboty se bude od západu zatahovat. Na většině našeho území se vyskytnou přeháňky či občasný déšť,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka Iveta Kodávková. K večeru se také mohou v polohách nad 600 m a na východě nad 900 m vyskytnout i smíšené či dokonce sněhové srážky. Postupně bude srážek ubývat a také oblačnost se má protrhávat.

Během neděle můžeme očekávat převážně velkou oblačnost. Na většině území se vyskytnou i přeháňky a ojediněle mohou zaskočit i bouřky. V polohách nad 600 metrů se pak zejména ráno a večer objeví srážky smíšené i sněhové.

Poslední den týdne přinese i razantní teplotní skok. Nejvyšší denní teploty dosáhnou hodnot od 5 do 9 °C, na jihu Moravy bude kolem 11 stupňů Celsia.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě deště místo Meteoradar rozklikněte kategorii Déšť, bouřky. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Chladné počasí bude pokračovat i v pondělí. Teploměry během prvního dne nového týdne naměří  7 až 11 °C, přičemž bude oblačno až zataženo. Místy se objeví i přeháňky, které ve vyšších polohách očekávejte četnější a mohou přejít i ve sněhové.

Na polojasnou až jasnou oblohu se můžeme těšit v úterý. Od jihu však bude přibývat oblačnosti, ráno se mohou vyskytnout i mlhy.  Podle meteorologů se začne opět postupně oteplovat. Nejvyšší teploty se tak budou pohybovat v rozmezí 10 až 14 °C.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pylová sezóna již nějakou dobu trvá

Tagy: