RADAR: Teploty se někde přiblíží až k tropické třicítce. Počasí ovlivní jev od Británie

Velká Británie - vedro

Počasí 31.5.2023 6:45

Ve středu a ve čtvrtek se nejvyšší teploty v některých oblastech přiblíží až k tropické třicítce. V pátek pak meteorologové očekávají mírný pokles a vyskytnout se mohou přeháňky. V platnosti zůstává výstraha před nebezpečím vzniku požárů.

Počasí u nás bude ovlivňovat rozsáhlá tlaková výše se středem západně od Britských ostrovů. Ve středu nastane podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší teploty dosáhnou na 21 až 25 °C, v Polabí ojediněle až na 27 °C. V 1000 m na horách se pak budou pohybovat kolem 17 °C. Vát bude slabý, přes den mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s.

Noc na čtvrtek bude polojasná až jasná. Nejnižší teploty klesnou na 10 až 6 °C, povane slabý proměnlivý vítr do 3 m/s nebo nastane téměř bezvětří.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Houbařům v Česku začaly žně. Mykologové ale krotí euforii a dali jim několik cenných rad

Ve čtvrtek bude obloha převážně polojasná a k večeru se od severu vyjasní. Rtuť teploměru se vyšplhá na 22 až 26 °C, v Polabí a Poohří až na 28 °C. Vát má slabý proměnlivý nebo severozápadní vítr 1 až 4 m/s.

Situaci ve vašem kraji můžete sledovat skrze radar:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii.

Jasno až polojasno bude také v pátek. Při přechodně zvětšené oblačnosti se ojediněle mohou vyskytnout přeháňky. Nejvyšší teploty vystřelí k 22 až 26 °C, na severu a severovýchodě kolem 20 °C. Vát bude slabý, postupně mírný severní až severovýchodní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

V platnosti je stále výstraha před nebezpečím vzniku požárů vzhledem k velkému půdnímu suchu a očekávanému převážně slunečnému počasí beze srážek. „V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav ve výstraze.

Meteorologové doporučují nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně a řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány.

Tagy: