Těžké ztráty Rusů, přišli o stovky vojáků. Na jihu jsme potopili tři lodě, hlásí Ukrajinci

Ukrajinský voják u dělostřeleckého zařízení

Ukrajinský úder na ruské okupanty

Ukrajinské Operační velitelství Jih hlásí další válečné úspěchy. Obránci za jediný den zničili pět velkorážních děl okupantů a zároveň poslali ke dnu tři jejich čluny i s posádkami. Ve vysílání celostátní televize United News to řekla vedoucí společného tiskového střediska operačního velení Jih Natalia Humeniuková, informuje Ukrinform. Jen během pátku obránci napočítali 350 zneškodněných Rusů, data ohledně válečných obětí je však v době zuřícího konfliktu obtížné nezávisle ověřit. Rusko o svých ztrátách dlouhodobě mlčí.

„Minus pět velkorážních děl za uplynulý den je silný výsledek obranných sil. K tomu 18 okupantů a další tři čluny, na kterých se snažili manévrovat mezi ostrovy a umístit tam svá pozorovací stanoviště. Jedno z těchto stanovišť bylo také zničeno,“ uvedla Humeniuková podle Ukrinform.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinské ženy rodí předčasně ze stresu. Když přijedeme, je to pro místní svátek, líčí Češi

Zároveň poznamenala, že nepřítel pokračuje v taktice teroru a zahájil informační kampaň o ostřelování Nové Kachovky. „Situace zůstává poměrně napjatá, protože nepřítel se nevzdal svých plánů pokračovat v terorizování obyvatelstva pravého břehu, a jak ukázala včerejší situace, dochází také k velmi silnému ostřelování levého břehu,“ sdělila mluvčí.

Upozornila zároveň také na chaotickou organizaci Rusů, kteří údajně nemají řádnou organizaci svých cílů, v důsledku čehož bombardují i své vlastní lidi. „Například včera byla svržena řízená letecká bomba na Novou Kachovku, kde se na dočasně okupovaném území nacházejí i Rusové,“ popsala s tím, že zraněni byli i civilisté. Reakcí Rusů měla být informační kampaň, v níž tvrdí, že úder provedli Ukrajinci. „Všechna fakta jsou však zdokumentována a existuje důkazní základna, která potvrzuje fakt terorismu nepřítele,“ upozornilo Operační velitelství Jih.

Protiofenziva na jihu

Jedním z výrazných úspěchů ukrajinské protiofenzivy z posledních týdnů bylo prolomení Surovikinovy linie na jihu země, které podle odborníků umožňuje významný postup a přeměnu druhu boje v oblasti. „Obrana počítala s tím, že Rusové budou moct ustoupit. Ale když z první linie k ústupu nikdo nezbyde, kdo bude bránit druhou?“ upozornil pro deník Kyiv Independent na jednu ze slabin okupantů vysloužilý plukovník Viktor Kivljuk.

Jak dále informovala agentura Ukrinform, od 24. února 2022 do 16. září 2023 obranné síly Ukrajiny zlikvidovaly asi 271 790 ruských agresorů, a to včetně dalších 350 okupantů jen za 15. září.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci údajně zničili systém protivzdušné obrany na Krymu

Tagy:
válka armáda Ukrajina Krym Rusko Nova Kachovka ruská invaze na Ukrajinu