Tiskovku narušila želva. Vstup zemí Balkánu do EU nesmí mít její tempo, varuje Kulhánek

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) o víkendu navštívil Severní Makedonii a Albánii. Spolu se šéfy diplomacie Rakouska Alexanderem Schallenbergem a Slovinska Anže Logarem jednali s tamními prezidenty, premiéry i svými protějšky. Návštěva se týkala především podpory vstupu zemí západního Balkánu do Evropské unie. Na tiskové konferenci v Tiraně ale ministry překvapila želva.

„Doufám, že želva nebyla symbolem vstupu těchto zemí do EU. Trošičku symbolická byla ale v tom, že nám připomněla rizika. Bral bych to jako varování, že nesmíme dopustit, aby měl vstup balkánských zemí do Evropské unie želví tempo,“ řekl CNN Prima NEWS Kulhánek.

Nečekaný host v podobě želvy se začal procházet před stolečky ministrů, když měli tiskovou konferenci po jednání s ministryní pro Evropu a zahraniční věci Oltou Xhaçkaovou v Tiraně. Ta se uskutečnila na zahradě tamního ministerstva zahraničí během velmi teplého nedělního dopoledne. Mimo želvy se na zahradě procházela i kočka. Všichni ministři vzali ale zvířecí návštěvu s humorem.

„Jeden nejmenovaný evropský kolega mi říkal, že role ministrů zahraničí je zredukovaná na tweetování. Věřím, že to tak není,“ podotkl Kulhánek. I přesto na želvu na svém Twitteru upozornil.

CNN Prima NEWS zároveň ministr řekl, že proces přibližování zemí západního Balkánu trvá „strašně dlouho“. „A my se nebavíme o tom, že země zítra vstoupí do EU, to bude ještě dlouhý proces, ale o tom, aby se přístupové rozhovory mohly začít formálně konat,“ vysvětlil účel víkendové cesty.

Je načase pohnout

„Tři mušketýry západního Balkánu“, jak se trojice ministrů z Česka, Slovinska a Rakouska nazvala, v sobotu a neděli přijali premiéři a prezidenti obou zemí, tedy Zoran Zaev a Stevo Pendarovski za Severní Makedonii a Edi Rama a Ilir Rexhep Meta za Albánii. „Západní Balkán je součást Evropy a její sjednocení bez tohoto regionu není kompletní. Integrace regionu je v zájmu EU a měla by být její strategickou prioritou,“ zdůraznil šéf české diplomacie.

Cesta podle něj byla především o symbolech. „Jak Albánie, tak Severní Makedonie splnily domácí úkoly, které jim byly zadané, a je fér to veřejně přiznat. A zcela nepokrytě říkám, že jsme jejich podporou vyslali signál směrem do Bruselu, že je načase trochu pohnout s přibližováním těchto zemí,“ upozornil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Kulhánek a dodal, že je v zájmu ČR, ale i EU, aby byl západní Balkán stabilní jak bezpečnostně, tak ekonomicky. „Protože 90. léta jsou připomínkou toho, co se děje, když stabilita na Balkáně není,“ podotkl ministr.

Albánie o členství v EU požádala v roce 2009, Severní Makedonie o pět let dříve. Loni EU dala oběma souhlas se zahájením vyjednávání o členství. První mezivládní jednání by se mohlo konat v červnu. Překážkou pro zahájení oficiálních rozhovorů je ale Bulharsko, které chce, aby v případě Severní Makedonie byly tamnímu jazyku přiznány kořeny v bulharštině a aby země učinila přítrž protibulharské rétorice.

Tagy: