Titul s Kvaradonou? Maradonova Neapol blázní díky zázraku z Gruzie, brzdit ho může anarchie

Na ruské invazi na Ukrajinu se těžko hledá něco pozitivního. Ale fotbalová Neapol by s notnou dávkou přehánění přece jen jednu věc našla. Kvůli válce utnul Chviča Kvaracchelija na jaře angažmá v Kazani a vydal se domů do Gruzie. Způsobil šílenství, ze kterého ho vytáhl italský klub zpod Vesuvu a na nové adrese vypukl obdobný blázinec. Z velké části díky této posile si jdou „Azzurri“ neohroženě pro první titul po 33 letech. Boha Maradonu střídá „Kvaradona“.

Ze Serie A ještě zbývá odehrát 17 kol, ale pohled na tabulku říká, že je téměř hotovo. Neapoli se snaží sahat aspoň po kotníky druhý Inter Milán, každopádně před ním klan trenéra Luciana Spalletiho chrání 13bodový polštář.

Promrhat takový náskok by se rovnalo obrovskému fiasku. A vzhledem k tomu, jak se zatím tým z relativně chudé Kampánie více než polovinu aktuální sezony prezentoval, výbuchu nic nenasvědčuje. Titul z italské ligy zvaný scudetto by měl letos najít domov na stadionu Diega Armanda Maradony.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Porazíte Juventus, dám vám autobus prostitutek, slíbil Berlusconi. Hráči teď chtějí odměnu.

Právě legenda z Argentiny – podle mnohých nejlepší hráč, který kdy běhal po fotbalovém trávníku – přinesla do regionu s mnoha problémy v 80. letech tolik radosti. Z průměrného mančaftu se díky přítomnosti bohéma Maradony stala obávaná značka, která se propracovala na ligový trůn. Mistrovské šampaňské v Neapoli teklo proudem v letech 1987 a 1990.

Na Maradonovu éru se nezapomíná a teď mají mnozí místní pocit, že se tak trochu vrací, byť v jiné podobě. Jejím symbolem je 21letý Chviča Kvaracchelija. Pokud neapolské fanoušky tento ofenzivní záložník něčím trápí, tak tím, jak krkolomné má jméno. Takže zkombinovali příjmení své nesmrtelné modly s novým miláčkem a vznikl fenomén „Kvaradona“.

Fotbal v Gruzii najednou připomínal Ligu mistrů

Kvaraccheliju přijali Neapolci za svého okamžitě. Ještě před rokem ho přitom znali spíše jen fotbaloví labužníci. Kopal totiž za ruský Rubin Kazaň a na tom se nemělo minimálně do léta nic měnit. Ale 24. února zaútočila armáda Vladimira Putina na Ukrajinu. Toto skandální rozhodnutí Kremlu dostalo do velké životní nejistoty nejen Rusy, ale všechny další lidi vydělávající si v největším státě světa.

Talentovaný hráč nechtěl čekat na to, co se stane dál, takže na přelomu března a dubna využil možnosti ukončit smlouvu a vydal se z republiky Tatarstán do rodné země. Podepsal s Dinamem Batumi a kopaná v Gruzii zažívala kratičký boom. Domácí fanoušci totiž na rozdíl od Ruska a zbytku světa věděli, co se ve „Kvarovi“ skrývá i skrze to, že už v 16 letech debutoval v dospělé reprezentaci.

Talent má v genech díky dědovi i tátovi, rovněž někdejším úspěšným hráčům. Bylo ale dlouho jasné, že nejmladší z fotbalového klanu má našlápnuto nejdál.

Web deníku The New York Times cituje jednoho z hlavních představitelů fanouškovského tábora Dinama, který vzpomíná na radikální změnu atmosféry v přímořském letovisku Batumi: „Zápasy nejvyšší gruzínské ligy měly najednou stejný nádech jako nejlepší duely Ligy mistrů. Bylo to fantastické.“ Lidé, kteří se běžně nezajímají o fotbal, se najednou pídili, jestli ještě mohou sehnat lístek. Každý dotek Kvaraccheliji byl oslavován potleskem a vřavou, utkání v „zapadákovech“ s normální návštěvností pár stovek diváků byla najednou vyprodaná.

Čím dokázal celou Gruzii Kvaracchelija okouzlit? Akcelerací, přímočarostí, obounohostí, technickými finesami, nápaditými přihrávkami… Zkrátka něčím, na co v těchto fotbalových končinách nejsou zvyklí. Nebylo divu, že se atrakce brzy opět vydala za lepším.

Posila za čtvrt miliardy

Dinamo si před novým ročníkem pláclo s Neapolí, která se zavázala mu zaplatit čtvrt miliardy korun. Na kauf zboží z gruzínské soutěže vysoká suma, ale pod Vesuvem už teď bezpečně vědí, že chybu neudělali. Adaptace byla bleskurychlá. Podle webu Transfermarkt se posila za zhruba půl roku vypracovala na šestinásobnou hodnotu – 60 milionů eur, 1,43 miliardy korun.

Kvaracchelija je pod velkolepým maršem za titulem významně podepsán. I když hraje na pozici křídelníka, nikoliv hrotového útočníka, má už v Serii A už osm gólů, k tomu devět asistencí. Další dvě branky a tři přihrávky přidal v Lize mistrů, kterou může Neapol letos také vyhrát. A i kontrola jiných statistických hledisek napovídá, jak výjimečně se opěvovanému muži daří.

Neapol z 21 utkání v domácí soutěži vyhrála 18, jen dvakrát remizovala a jednou prohrála. Po 33 letech se do mafiánského doupěte vrací zlaté časy. Vedle novice za to může zejména zabydlenější nigérijský forvard Victor Osimhen.

Očekává se, že na rozdíl od Maradony „Kvaradona“ nevydrží u „Azzurri“ sedm let. Stropem má být angažmá v Manchesteru City, Arsenalu, Barceloně, Realu Madrid, Bayernu Mnichov nebo Paris Saint-Germain. U nejlepších z nejlepších.

Objevitel Kvaraccheliji z jeho mateřského Dinama Tbilisi Andrés Carrasco ale uvedl faktor, který by mohl pohádku zázračného mladíka přibrzdit. „Má některé aspekty, které jsou velmi gruzínské. Tíhne k tomu nedělat si starosti, když něco neklape. Nepřemýšlí o negativních důsledcích. To platí o spoustě ofenzivních hráčů v Gruzii. Jsou neohrožení. Jsou odvážní. Jsou trochu anarchičtí.“

Tagy:
Diego Maradona Vesuv Gruzie fotbal sport Rusko Serie A Liga mistrů UEFA SSC Napoli FC Internazionale Milano Itálie Luciano Spalletti Chviča Kvaracchelija Victor Osimhen Rubin Kazaň Gruzie FC Dinamo Batumi