Cenu sv. Vojtěcha získal v Praze slovinský sociolog Rupel. Gratuloval mu i kardinál Duka

Dominik Duka předává cenu sv. Vojtěcha Dimitriji Rupelovi.

Cenu sv. Vojtěcha získal v Praze slovinský sociolog Rupel

Slovinský sociolog a bývalý ministr zahraničních věcí Dimitrij Rupel získal v Praze svatovojtěšskou cenu, Pretium Sancti Adalberti, udělovanou za výjimečný přínos středoevropské spolupráci. Pocty se mu dostalo během pátečního programu mezinárodní konference Budoucnost střední Evropy, která se v české metropoli koná pod záštitou kardinála Dominika Duky.

Za 77 let svého života toho dokázal opravdu hodně. Dimitrij Rupel už v 70. a 80. letech přednášel sociologii na univerzitě v Lublani, byl šéfredaktorem časopisu Nova Vremija. Jako stoupenec svobody, demokracie a nezávislosti své země stál v lednu 1989 u založení Slovinské demokratické unie.

Později byl coby ministr zahraničních věcí členem první nekomunistické vlády, vyzkoušel si i roli poslance a lublaňského starosty. Prosadil se jako diplomat, spisovatel a intelektuál, v roce 2017 byl jedním ze zakladatelů soukromé univerzity Nova Univerza v Nové Gorici, stal se jejím rektorem.

Jeho celoživotní dílo má ohlas i daleko za slovinskými hranicemi.

Naposledy se o tom přesvědčil na právě probíhající mezinárodní konferenci Budoucnost střední Evropy, která se v Praze koná pod záštitou kardinála Dominika Duky. Rupel zde v pátek večer získal svatovojtěšskou cenu, Pretium Sancti Adalberti. Podle pořádajícího spolku Patrimonium Sancti Adalberti si ji zasloužil za významný přínos k vzájemnému porozumění a spolupráci zemí střední a jihovýchodní Evropy.

„Slovinsko je součástí stejné skupiny jako Česko, Polsko a možná i Rakousko a Maďarsko. Myšlenka střední Evropy má ve Slovinsku určitou tradici. Za komunistů se samozřejmě vytratila, ale teď se stává modernější,“ řekl Rupel pro CNN Prima NEWS. „Střední Evropa bude pravděpodobně hrát velmi důležitou roli v budoucnosti Evropské unie, která není ve výborné kondici, jak pravděpodobně víte. Malé země se mohou tohoto vývoje obávat. Do EU jsme vstoupili, protože jsme věřili, že po vystoupení z Jugoslávie budeme svobodní a budeme sami rozhodovat o otázkách týkajících se života. Zatím se k nám Evropská unie chovala dobře, a proto se mi nelíbí představa, že se změní ve válečnou zónu a velké země budou rozhodovat za všechny ostatní.“

Snaha o středoevropskou spolupráci

Pátečnímu ceremoniálu přihlížela celá řada významných osobností, které by se na konferenci měly zúčastnit i sobotní panelové diskuze. Program v OREA Hotelu Pyramida začíná v 9 hodin ráno, jednání v jednotlivých pracovních sekcích skončí přijetím závěrečné deklarace zhruba v šest večer.

Při panelové diskuzi vystoupí například loňský laureát ceny, bývalý slovenský ministr vnitra Vladimír Palko nebo Zoltán Fürjes, náměstek státního sekretáře pro církev a národní vztahy z kanceláře ministerského předsedy Maďarska. Také Norbert van Handel, předseda Rakouské ligy sv. Jiří. Viktor Kostov, předseda bulharského hnutí Svoboda pro všechny. Poslanec chorvatského parlamentu Stephen Nikola Bartulica. Mina Zirojevič, náměstkyně srbského ministra školství. Zbigniew Krysiak, profesor financí z Varšavské ekonomické školy. Nebo poslanec a bývalý předseda dolní komory Parlamentu ČR Radek Vondráček (ANO).

Pořadatelé pražské akce mají za cíl usilovat o formulování a současný výklad dědictví svatého Vojtěcha v kontextu středoevropského regionu, s přihlédnutím k jeho hodnotovým, kulturním, religiózním, ekonomickým a státoprávním potřebám. Zajímají se rovněž o budoucí podobu fungování Visegrádské čtyřky.

Letošní ročník konference se zaměřuje především na sociálně-ekonomické aspekty středoevropské spolupráce. Jde zejména o obnovu národních států, národohospodářského ekonomického myšlení a společných infrastrukturních projektů. Významnou roli hraje především energetika a dopravní infrastruktura, postoj k politikám typu Green Deal. Se sociálními otázkami souvisí ochrana a podpora rodiny jako základu zdravé společnosti.

Tagy:
Evropa cena konference Slovinsko Radek Vondráček Visegrádská čtyřka Dominik Duka střední Evropa Svatý Vojtěch Dimitrij Rupel Pretium Sancti Adalberti