To mi hlava nebere, zuří Nekula kvůli cenám cukru. Od supermarketů chce vysvětlení

To mi hlava nebere. Prohlásil kvůli zdražení cukru v supermarketech ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Výši marže považuje za nemorální a chce po obchodnících vysvětlení. Jejich zástupci se ale brání a obviňují ministra ze spolčení s agrobarony. Ekonomky Ilona Švihlíková a Jana Matesová se ale shodly, že stát by měl marže supermarketů kontrolovat. Problematiku komentovaly ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Zvedáme varovný prst.“ Tak ministr zemědělství loni v dubnu hrozil supermarketům. Tehdy je obvinil z toho, že mají z prodeje vyšší zisk než zemědělci a zpracovatelé. V září už svá slova mírnil. „Musíme být neustále ve střehu. Mám jednání s řetězci, aby situaci držely nízko a zbytečně neprovokovaly,“ sdělil Nekula.

Jenže je leden a ministr je znovu nespokojený. Vadí mu, že zatímco výrobci zdražili jedno kilo cukru téměř o sedm korun, v obchodech bylo zdražení dvojnásobné, tedy hned o 14 korun. „To mi hlava nebere. Do tržního prostředí zasahovat nechci, oslovil jsem ale obchodníky, aby ceny cukru vysvětlili,“ uvedl ministr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMATKdy se dočkáme levnějších potravin? Možná nikdy, varují odborníci a vysvětlují proč.

„Rozhodující položkou na ceně cukru jsou ceny energií, cena cukrové řepy a samotné zpracování. Kdežto samotné skladování není tak energeticky náročné,“ vysvětlil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý, co se resortu nelíbí.

Oslovení zákazníci v anketě CNN Prima NEWS souhlasili, že zdražení je enormní. „Stál 20 korun, nyní 34 korun. Udělejte si obrázek sami,“ uvedl jeden z respondentů. Situace je náročná i pro samoživitelky. „Je to dost, pro mě jako pro samoživitelku se dvěma dětmi,“ posteskla si žena.

Podražil i eidam

Zástupci supermarketů se ale brání a na adresu ministra Nekuly nešetří kritikou. „Místo toho, aby hájil malé zemědělce, tak je další ministr agrobaronů. 80 procent cukru se v Česku prodává ve slevových akcích, kdy stojí nějakých 25, 26 korun,“ kritizoval Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. Kromě cukru ale v obchodech nadstandardně zdražily i další výrobky. Třeba kilo eidamu prodávají výrobci za 126 korun. V obchodech ho ale nakupujeme téměř o sto korun dráž.

„Bohužel, toto se netýká jen potravin. Problém tacitního kartelu, tím je prolezlá celá Česká republika,“ komentovala to ekonomka Ilona Švihlíková. „Toto je role státu, pokud má fungovat tržní ekonomika, tak nesmí docházet k zneužívání tržní síly,“ doplnila ji ekonomka Jana Matesová.

Oficiálně marže může kontrolovat jen ministerstvo financí. To ale takový krok odmítá. Prý by toto opatření bylo finančně velmi nákladné.

Tagy: