Toalety pro třetí pohlaví v Česku? Okamura: Kraviny, každý jsme s pindíkem nebo pipinkou

Toalety pro třetí pohlaví

Do Česka dorazily záchody pro třetí pohlaví

Do Česka dorazily toalety pro třetí pohlaví. Lidé, kteří se neoznačují ani za muže, ani za ženu, je budou moci využít v některých restauracích. Nápad ale vyvolává rozpaky u veřejnosti i politiků.

Ani muž, ani žena. Tento piktogram vás může překvapit na dveřích toalet v zahraničí. Jsou pro lidi, kteří se nehlásí k žádnému pohlaví. Podobné záchody pro tuto skupinu lidí vznikají i v České republice.

„Je to na lidech, kde se cítí, že jsou správné dveře, chtěli jsme aby trefili do správných dveří,“ uvedl jeden z majitelů pražských podniků. Zkrátka a dobře, kdo se cítí jako muž, jde na toaletu označenou jednorožcem, kdo se cítí jako žena, jde na toaletu označenou mořskou pannou. U návštěvníků označení budí rozpaky, nápad se jim ale zamlouvá.

Výsledek tlaku aktivistů, míní Nacher

„Byl jsem zmaten, ale pochopil jsem, co a jak. Jsem určitě pro tohle rozšíření. Člověk si může vybrat, jak se cítí,“ uvedl jeden z dotazovaných v rámci ankety. Téma třetího pohlaví ale budí rozpaky i mezi politiky. Na otázku, jak by se tvářili na to, kdyby podobné toalety pro třetí pohlaví vznikaly na úřadech nebo ve školách, například poslanec Patrik Nacher odpověděl, že si soukromý podnikatel může dělat, co chce. „Ať si udělá toaletu pro třetí a čtvrté pohlaví. Mám pocit, že to je spíše výsledek tlaku aktivistů a obávám se, kde to skončí,“ dodal.

Vítáte zavádění toalet pro třetí pohlaví?

Podle šéfa SPD Tomia Okamury existují pohlaví pouze dvě. „Každý jsme se narodili s pindíkem nebo s pipinkou, tak ať neomarxisti nevymýšlejí kraviny,“ řekl redakci CNN Prima NEWS. Piráti říkají, že toalety pro třetí pohlaví jsou otázkou společenského vývoje. Podle Mikuláše Ferjenčíka by zde měl být stát od toho, aby ulehčoval život. „Nejsem příznivec kulturních válek,“ dodal. Genderově neutrální nebo toalety pro třetí pohlaví jsou trendem i v zahraničí. Setkat se s nimi mohli například sportovci na olympiádě v Tokiu a objevují se i na britských univerzitách.

Tagy: