Topolánek: Lidé si musí zvyknout, že když chudne stát, oni taky. Pomoc nepotřebují všichni

Mirek Topolánek

360° 17.12.2021

Vláda nemá pomoci všem lidem, ale pouze těm, kteří to skutečně potřebují. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl bývalý předseda vlády Mirek Topolánek. Dále uvedl, že lidé by si prostě měli zvyknout na to, že když zchudne stát, pak zchudnou i oni sami.

Topolánek ve vysílání CNN Prima NEWS zmínil, že nová vláda musí co nejdříve dát najevo, že současnou tíživou ekonomickou situaci dostala do vínku kvůli vládnutí Andreje Babiše. „Vláda musí velmi rychle udělat audit hříchů Andreje Babiše a pokusit se zděděnou situaci hodit na jeho vládu,“ řekl expremiér.

Vláda se podle něj nemá starat o všechny lidi, nýbrž jen o ty, kteří jsou situací postiženi nejvíce a sami si nepomohou. Nový kabinet Petra Fialy (ODS) si tak dle Topolánka musí udělat „cílený sociální transfer“ na lidi, kteří jsou situací skutečně postižení. „Myslím, že kromě potřebných nikdo pomoc nepotřebuje a budou si muset zvyknout, že když chudne stát, chudnou taky,“ dodal Topolánek.

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda si je vědom celé řady problémů, které na současnou vládu čekají. Kromě ekonomické situace jde například o energetickou krizi, pandemii koronaviru či problémy s dostupností bydlení. „Dá se to zvládnout, jen pokud to bude vláda sebevrahů, jinak to nepůjde. Musí říct: ‚My to riskneme, i kdybychom možná neuspěli v příštích volbách’,“ řekl Svoboda.

Dále řekl, že vláda by se měla domluvit i s opozicí například na důchodové reformě. „Jestli má být důchodová reforma, tak bych řekl ‚klobouk dolů’ a Fiala by měl dostat bustu. Znamenal by to, že je schopen najít radikální řešení a ukázal by, že je schopný se dohodnout,“ dodal exministr zahraničí.

Sebevražedná byla Zemanova vláda, říká Kavan

Ekonomickou krizi zažil i Topolánek se svojí vládou. „Seškrtali jsme rozpočet do 100 miliard a nakonec ta vláda padla,“ připomněl expremiér. Dodal, že nastávající vláda se však musí chovat odvážně a ideálně připravit projekt nejen na současné volební období, ale i na to další, tedy celkem na osm let.

Další bývalý šéf diplomacie Jan Kavan částečně rozporoval Svobodovo vyjádření o sebevrazích. „Nemyslím, že vláda, která ovládá 108 mandátů, je sebevražedná. To byla vláda Miloše Zemana,“ připomněl Kavan kabinet současného prezidenta, který fungoval na základě tzv. opoziční smlouvy mezi jeho ČSSD a ODS, tehdy vedenou Zemanovým předchůdcem na postu prezidenta Václavem Klausem.

Kavan nicméně připustil, že pokud se bude kabinet Petra Fialy skutečně chtít vypořádat s nejpalčivějšími problémy, tak bude skutečně potřebovat značnou odvahu. Zároveň dodal, že by měla přistoupit ke zvýšení daní aspoň v některých oblastech. „Chápu, že pravicová vláda nechce zvyšovat daně, ale u velkých korporací by si to mohli dovolit,“ doplnil bývalý šéf diplomacie.

Tagy: