Tradice, nebo vandalství? Ve dvou obcích na Lounsku někdo nařízl májku, vše řeší policie

 Ve dvou obcích někdo nařízl májku

Na Lounsku někdo nařízl dvě májky

Kuriózní případ řeší policisté na Lounsku. Ve dvou obcích se tu někdo pokusil poničit vztyčené májky. Nařízl je motorovou pilou a odjel. Šlo o několik set let starou tradici, kdy si májky mezi sebou kradou obce, nebo jen vandalství?

Zvuk motorové pily ve tři ráno vzbudil v Dobroměřicích na Lounsku i pana Slámu. Dvojice mužů se přímo před jeho okny pokusila pokácet místní májku. „Stáli tam dva chlapi a nahoru měli natažené lano. Měli tam i žebřík. Asi to chtěli porazit, jenže pak jim ta pila přestala fungovat, asi narazili do nějakého železa,“ popsal štábu CNN Prima.

ČTĚTE TAKÉ: Tajný ctitel popsal jménem své vyvolené rozhlednu a zastávku. Žena ho nahlásila policii

Jakmile na něj vyběhl jeden z místních, raději z místa utekli. „Já mám strach vždycky, když mi to sem dají, protože když to nějaký blbec uřízne, tak mi to spadne na barák,“ doplnil pan Sláma. V obci ještě ten večer zavolali policii a ta se po stopách vandalů, kteří prý přijeli bílou dodávkou, vydala. Bohužel neúspěšně.

Májku museli z bezpečnostních důvodů pokácet a teď už z ní zbylo jen torzo. „To už není ta tradiční krádež, přijdu, ufiknu čtyřmetrovou májku a odjedu. V tomhle případě už to není ta tradice a legrace. Májka dosahovala téměř 26 metrů, takže při pádu to mohlo ohrozit i okolní domy,“ řekla starostka Dobroměřic Ivana Sihlovcová.

Stejný problém řešili i ve 40 kilometrů vzdálených Podbořanech. I tady jim někdo májku nařízl. „Kdyby foukal vítr, ona se zlomila a na někoho druhý den spadla, tak by mohlo dojít k neštěstí,“ doplnil starosta Podbořan Radek Reindl. I tam se proto nakonec obrátili na policii. „Policisté zahájili úkony trestného řízení pro zahájení trestného činu obecné ohrožení,“ uvedla policejní mluvčí Ilona Gazdošová.

Jestli šlo o v obou případech o ty samé pachatele, zatím policisté neví. V případě viny jim ale za obecné ohrožení hrozí až osm let ve vězení.

Tagy: