Tragický požár v Brně: Policie hledá důležitého svědka. Kvůli zvědavcům postavili hrazení

V Brně pokračuje vyšetřování tragického požáru, při kterém zemřelo osm lidí bez domova. Policie už vyloučila úmyslné zapálení, stále však nezná totožnost většiny obětí. Kolem vyhořelého objektu vzniklo provizorní hrazení, které má zabránit vstupu zvědavým lidem chodícím se na místo neštěstí dívat.

Ohořelá tráva, vyházené kusy matrací a žárem poničené zaparkované auto. Neštěstí, při kterém v plamenech a hustém dýmu přišlo o život osm lidí, připomíná den po tragédii převrácená svíčka smuteční věnec, jež sem přinesl zástupce Food not Bombs Brno Vladimír Čičmanec. „Deset roků vařím, potkávám lidi bez domova pravidelně, stále nevím, jestli tam nebyl někdo z našich strávníků, a hlavně mi přišlo důležité dát těm lidem nějakou lidskost,“ popsal pro CNN Prima NEWS.

Jen pár hodin po požáru vstupovali do vyhořelého objektu zvědaví lidé. I proto zde během pátečního odpoledne vyrostlo provizorní oplocení. Demolice samotných buněk by měla začít v příštím týdnu. Jejich úmyslné zapálení už ale kriminalisté vyloučili. „Momentálně pracují na zjištění totožnosti, probíhají pitvy, předběžně máme potvrzenou identitu pouze jedné ženy,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

ČTĚTE TAKÉ: Milují boj s plameny, ale zrovna nehoří. Mezi žháře se řadí i hasiči, jeden založil 22 požárů

Vyšetřovatelé dál pečlivě zkoumají také záznamy z vozidel MHD nebo městského kamerového systému. Zároveň se obracejí na případné svědky, kteří by jim mohli pomoci zjistit, kdo v buňkách přebýval. Hledá i jednoho konkrétního muže, který místem procházel. „Brněnští kriminalisté při analýze kamerových záznamů narazili na muže, který v kritickou dobu procházel kolem místa čtvrteční tragédie a mohl si něčeho podezřelého povšimnout. Policistům by tak mohl poskytnout cenné svědectví. Máte-li informace k jeho totožnosti, uvítáme je na lince 158,“ řekl Šváb.

„Jednu kamarádku znám, proto jsem taky přiběhl, jestli to přežila, protože už se dva dny neozvala. Vím, že měli kamínka a na nich si přihřívali třeba čaj nebo kafe. Třeba se jim převrátily, byli opilí,“ spekuloval po požáru Petr Vacek, jeden z brigádníků Armády spásy.

„Mohou to být i lidé s různými specifickými potřebami, jako je například psychické onemocnění. Nechtějí třeba vůbec chodit do nějakých zařízení, byli tam často okradeni, jsou tam šikanováni,“ popsal možné oběti ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Hajčman.

Podle policie vnikli bezdomovci do objektu neoprávněně a nejspíše ho využívali hlavně k přespání. Požár v brněnské Plotní ulici, při kterém zemřelo osm mužů a dvě ženy, se připsal na smutný seznam těch nejtragičtějších v Česku od roku 1990.

Tagy:
policie požár Brno bezdomovec Armáda spásy Policie České republiky Diecézní charita Brno