Trenér soupeře Slavie nejde po penězích. Sílu mu dodává rybaření, fanoušci ho mají za boha

Pokud někdy někomu ve východoberlínské čtvrti Köpenick postaví sochu, tak jemu. Už nyní je tam pětapadesátiletý trenér fotbalového klubu 1. FC Union Berlín Urs Fischer za boha, za oslavovanou osobnost. Stačily mu k tomu tři roky.

Do tehdy druholigového německého klubu nepřicházel s gloriolou světového kouče. Spíš z pozice tahouna, který se vypracoval v nejvyšší švýcarské soutěži. Ano, dva jeho tituly a triumfy v národním poháru s FC Basilej posloužily jako jízdenka do prestižnější soutěže. K ní mu pomohli i dva Češi, bez kterých by v sezonách 2015 až 2017 Basilej pod Fischerem takových úspěchů, včetně startu v Lize mistrů, nedosáhla. V brance stál Tomáš Vaclík, před ním na stoperu Marek Suchý.

Bývalý dlouholetý obránce, jehož profesionální kariéra trvala 19 let a během níž odehrál ve švýcarské superlize 545 utkání, k Unionu pasuje. Svou uzavřeností, klidem a lidskostí. Němečtí novináři Unionu Berlín přezdívají Severní Korea, protože tam bývá obtížné získat informace. To vedení klubu příliš netrápí, protože ve východním Berlíně mají již roky o popularitu postaráno.

„Urs Fischer se účastní jen povinných tiskových konferencí před zápasy a po nich. Získat ho k rozhovoru se daří výjimečně,“ popisuje pro CNN Prima NEWS Andreas Hunzinger, reportér německého fotbalového magazínu Kicker.

To však neubírá na Fischerově umění. Hráče si získává přístupem, komunikací a svým klidem. Někdy u postranní čáry tzv. vyletí, v soukromí je však rozvážný, pokojný, ale i zábavný a dokáže se až nakažlivě rozesmát. „A ještě jedno ho charakterizuje. Je spolehlivý. Co řekne, to platí. Proto má u hráčů takovou důvěru, je přístupný diskusi,“ doplňuje Hinzinger.

Podoba s Trpišovským

Že tam jsou společné prvky s Jindřichem Trpišovským, s o deset let mladším trenérem Slavie Praha? Ano, jsou. O to zajímavější může být jejich vzájemný souboj. Ve čtvrtek od 21:00 hodin se na Olympijském stadionu v Berlíně rozhodne, který z klubů postoupí do jarní fáze Evropské konferenční ligy. Může to být jen jeden. Kdo vyhraje, jde dál. Slavii stačí i remíza.

Urs Fischer (55 let)

Fotbalový trenér německého prvoligového klubu 1. FC Union Berlín.
Narodil se ve švýcarském Triengenu, vyrůstal v curyšské čtvrti Affoltern.
Jako obránce odehrál 545 utkání v nejvyšší švýcarské fotbalové lize za FC Curych, St. Gallen, vstřelil 15 gólů. V reprezentace nastoupil čtyřikrát.
Trénovat začal u mládežnických týmů FC Curych, kde byl od roku 2008 asistentem u A-mužstva, které 19. dubna 2010 převzal jako hlavní kouč. Později působil v FC Thun, dvě sezony během let 2015 až 2017 vedl v FC Basilej české reprezentanty Marka Suchého a Tomáše Vaclíka.
Od července působí v Union, se kterým ve své první sezoně ve druhé bundeslize postoupil do první. V premiérové bundesligové sezoně obsadil Union 11. místo, ve druhé sedmé a díky tomu se dostal do kvalifikace Evropské konferenční ligy. V ní přešel přes finský celek Kuopion PS po výsledcích 4:0 a 0:0 a následně „skončil“ v jedné skupině se Slavií Praha.

Co oba trenéry ještě spojuje? Ambice a zájmy zahraničních klubů. Oba už nějaké nabídky dostali, ale žádnou nepřijali. A také to, že o obou se říká, že se jednou stanou trenéry národních týmů svých zemí. Trpišovský to nekomentuje, Fischer ve výjimečném rozhovoru ze září 2021 pro švýcarský zpravodajský portál Blue suše konstatoval: „Nikdy neříkej nikdy. Ale momentálně to nepřichází v úvahu. Baví mě práce v Unionu.“

Ani jeden by nedokázal sedět v kanceláři, telefonovat, sledovat videa a nebýt na hřišti. Oba se považují za klubové trenéry. „Jasně jsem řekl, že potřebuji denní práci na hřišti,“ říká Fischer.

Přestože se ani v jedné ze zemí platy fotbalových trenérů oficiálně nezveřejňují, mají na tom být podle zákulisních informací oba podobně. Za sezonu si údajně vydělají kolem milionu eur, v přečtu 25 milionů korun. U Trpišovského by to odpovídalo uniklým zprávám, z nichž vyplývá, že jeho měsíční příjem má činit 1,4 milionu korun měsíčně, k tomu by měl mít bonus 100 tisíc korun za každý získaný bod ve Fortuna lize. V minulém ročníku jich Slavia získala 86.

Oba trenéři jsou tedy finančně zajištění. Shodně tvrdí, že je současná pozice naplňuje a vlastně nemají důvod odcházet jinam. Trpišovský především kvůli tomu, že by se v zahraničí nedomluvil, což ke své práci s hráči nutně potřebuje. Kvůli své horší angličtině například skončil před dvaceti roky v klubu hokejové NHL Pittsburgh Penguins legendární kouč Ivan Hlinka, strůjce senzačního vítězství na olympijských hrách 1998 v Naganu.

Fischerova rodná němčina, ač s výrazným a typickým švýcarským přízvukem, samozřejmě znamená plus a „přihrála“ mu angažmá v Berlíně. „Peníze u něj nehrají roli. Nešel by někam jen proto, že by tam dostal třikrát víc,“ odhaluje Hunzinger a vysvětluje: „On se musí cítit komfortně. Potřebuje zázemí a klid. Proto Union. Samozřejmě, že má na větší a prestižnější klub. Ale také ví, že nemusí trénovat Chelsea.“ Vzápětí si dovolí porovnání: „Angažmá mu musí dávat smysl. Takže raději Borussia Dortmund než Bayern Mnichov, raději FC Liverpool než Manchester City.“

Na rozdíl od Trpišovského neriskuje

V jednom se však Fischer a Trpišovský liší. „Urs Fischer neriskuje,“ říká Hunzinger. To Trpišovský ano. Ať už nasazením hráčů či vymyšlenou taktikou. „Fischer je pragmatik, ale není až dogmatický. Umí číst hru,“ varuje na dálku německý reportér.

A ještě v něčem jsou jiní. Trpišovský ve výjimečných chvílích volna rád vyrazí se synem na vyjížďku na elektrické koloběžce, případně sleduje i hokejové zápasy ze zámoří. Zato Urs Fischer vezme prut a uhání k vodě. Dříve doma rybařil v horských říčkách, měl políčeno na štiky, candáty nebo okouny.

Jedno soustředění však jeho vášeň změnilo. Dal se i na muškaření. Prý čistě náhodou. Při letním soustředění FC Basilej v Crans Montaně ho brankář Germano Vailati zlákal k výletu k nádrži s duhovými pstruhy. Trenér souhlasil s tím, že si s sebou vezme pivo a bude se jen dívat. Po chvíli padla otázka: Nechcete si to zkusit? „Odolal jsem. Muškaření není nic pro mě, pomyslel jsem si. Dokud jsem neměl v ruce prut. Stačilo mi jedno nebo dvě odhození a od té doby jsem objevil novou vášeň,“ poodhaluje Fischer svůj rybářský „přerod“.

„A ještě jedno je na něm zvláštní. Je totiž normální. Klidně by chodil po Praze a pil pivo. Nikde by se neschovával, nedělá to ani v Berlíně. Bydlí nedaleko stadionu a klidně jede na kole. Také proto je tam za boha, všichni ho obdivují a mají rádi,“ uzavírá představení trenéra Unionu Berlín reportér magazínu Kicker Andreas Hunzinger.

Tagy:
peníze Německo Olympijské hry představení plat SK Slavia Praha trenér rybaření fotbal zápas Jindřich Trpišovský Union Berlín Evropská konferenční liga profil Köpenick Urs Fischer muškaření Liga mistrů UEFA FC Basel 1893 Hertha BSC Berlin FC Union Cheb