Trenér vítězného koně: Taxis už není takový strašák, v dostihu jsou horší překážky

Radek Holčák

Vítězem nedělní Velké Pardubické se stal hnědák Hegnus, který vylepšil svůj stříbrný výsledek z roku 2018. Na startu nejtěžšího dostihu patřil mezi úzkou skupinu favoritů přesto, že za sebou měl letos jen jeden dostih. Věkem dvanácti let se stal nejstarším koněm na startu, a navíc ho úplně poprvé sedlal žokej Lukáš Matuský. Trenér vítězného koně Radek Holčák v pořadu Nový den zmínil, že koně se na Velkou pardubickou chystají třeba tři roky a Hegnus by to už příští rok nemusel dokázat.

„Koně se na tento dostih chystají třeba tři roky. Když se vybere pravý typ koně, což Hengus už dlouhodobě ukazoval, tak se celý jeho program nastavuje směrem k Velké pardubické. Loni byl ve výborné formě, ale zastihly ho zdravotní problémy, tak jsme ho museli stáhnout. Letos se opět dostal do výborné formy. Příští rok má třináct let, a to už je věk, kdy nevíme, jestli by byl opět schopen závodit s mladými, čerstvými, silnějšími koni,“ uvedl trenér vítězného koně Holčák s tím, že kdyby se letošní ročník neběžel, tak Hegnus by Velkou pardubickou už nikdy nemusel vyhrát.

Právě koronavirová opatření a s nimi spojená absence diváků ale závod hodně poznamenaly. Holčák uznává, že je rád, že se dostihy vůbec uskutečnily. „Na druhou stranu to bylo takové smutné. Velká pardubická je sportovní událost, ale také mega společenská událost. Lidé dělají neskutečnou atmosféru, když hučí kotel plný 30 tisíc lidí, když koně probíhají cílem nebo najíždí na Taxis. Ten potlesk, ovace, to je něco úžasného. Jezdce, kterým se ten den zrovna nedaří, dav nakopne. I koně to vnímají. Je to jedna velká show a bez ní to bylo takové fádní,“ popsal Holčák.

Dostihy jsou pro trenéry stres

I trenéři podle něj měli situaci dost zkomplikovanou. „Nevěděli jsme, kdy trénovat, na co trénovat a kdy nachystat koně na vrcholy. Nevědělo se, jestli se Velká pardubická vůbec poběží. Udržovat sportovce v nejistotě je strašně těžké, protože my trenéři potřebujeme formu naladit na den D. Potřebujeme přípravné dostihy, dlouhodobý program a nějakou vizi,“ zdůraznil.

Celých devět a půl minuty dostihů je pro něj jako pro trenéra prý velké drama a stres. „S koni jsme každý den, musíme k nim vstávat, nemají červený čudlík, abychom je vypnuli. Ty zvířata milujeme a oni nás potřebují, takže člověk o ně má strach, aby to všechno dobře dopadlo,“ vysvětlil.

Velmi zvučným tématem z nedělních dostihů je čtvrtá překážka zvaná Taxis, na které si zlomil vaz kůň ze stáje uznávaného trenéra Josefa Váni. Podle Holčáka ale ten skok v dnešní době už není takový strašák. „Tento skok je na pardubickém závodišti krásně ošetřený, má krásné parametry. V dostihnu jsou i nebezpečnější překážky. Je tam 31 skoků a kůň může padnout kdekoliv, musí zdolat všechny nástrahy,“ uvedl trenér vítězného koně.

Lukáš Matuský je velký profesionál

Velká Pardubická ale přinesla i další silné příběhy. Žokej Lukáš Matuský, který si na Hengusovi dojel pro vítězství, jej věnoval zesnulé mamince. Podle Holčáka je Matuský velký profesionál, hodně na sobě maká, je zodpovědný a přistupuje k tomu jako k vrcholovému sportu. „Od výživy počínaje přes velmi důkladnou fyzickou přípravu, to je absolutní základ, životospráva. A v neposlední řadě to má v hlavně srovnané. Není ve stresu, má obrovský přehled a vyjezdil se,“ řekl o vítězovi Holčák s tím, že Matuského řadí k absolutní špičce českých jezdců.

Oslavy vítězství podle něj ještě neproběhly, protože na dostizích měli asi patnáct koní, které po skončení mítinku museli naložit a přepravit je včetně veškerého materiálu a lidí. „Přijeli jsme někdy nad ránem. Ale samozřejmě, co se týče oslav, tak si je nenecháme ujít. Přijedou majitelé koně, celý tým a fanoušci. Ale záleží na podmínkách kvůli pandemii, takže si na oslavy ještě nejspíš počkáme,“ dodal Radek Holčák.

Tagy: