Za mřížemi jako v hotelu? Režisérka nové dokusérie přiblížila podmínky ve věznicích

Režisérka nové dokumentární série Ve službě: Za mřížemi Martina Eretová

Martina Eretová

Fascinují mě názory, že se lidé mají ve vězení jako v hotelu, zmínila ve vysílání CNN Prima NEWS Martina Eretová, režisérka nové dokumentární série Ve službě: Za mřížemi. Portréty devíti zaměstnanců vězeňské služby ze sedmi českých věznic, od alternativních po ty nejdrsnější, mohou diváci sledovat už nyní na prima+. Režisérka ve vysílání CNN Prima NEWS exkluzivně popsala podmínky a příběhy, se kterými se během natáčení osmidílné dokumentární série setkala.

„Občas mě fascinují názory, které říkají, že to mají odsouzení jako hotelu, že se tam mají skvěle,“ prozradila režisérka dokumentu, která by prý rozhodně nechtěla být v kůži vězňů. Za mřížemi by dle svých slov trpěla. Nejvíc by jí vadila ztráta svobody. „Do té doby samostatný a soběstačný člověk je, jakmile se z něj stane odsouzený, trochu níž. Musí poslouchat, dodržovat režim, jíst jídlo z takzvaného červeného tabletu a tak dále,“ doplnila Eretová.

ČTĚTE TAKÉ: Dražší benzín, uhlí i domy? Vláda projedná „český Green Deal“, Síkela obavy z růstu cen odmítá

Červený tablet je tác s vylisovanými mističkami a chuťově podle režisérky vězeňská jídla za mnoho nestojí. „Nebylo to úplně odporné, ale že bych to potřebovala jíst třikrát denně několik let, to tedy taky ne,“ uvedla s tím, že pro normálního člověka určitě není jednoduché být za mřížemi.

Spousta věcí je za mřížemi „pro civila z vnějšku“ šokující. Fascinovala ji vynalézavost, se kterou odsouzení pašovali do prostor věznice telefony nebo drogy. „Lidské tělo je nejčastějším dopravním prostředkem,“ smála se Eretová.

Sama však byla svědkem i mnohem překvapivějších situací. „Viděla jsem na záběrech z kamer, jak jde babička za vnoučkem na návštěvu do věznice. Drogy přinesla v podprsence,“ dodala.

Odhalit pašování drog a jiných nedovolených věcí je úkolem vězeňské služby. Zaměstnanci a příslušníci slouží i dvanáctihodinové směny, často ještě s přesčasy, a navíc v poměrně depresivním prostředí.

Tímto pracovním nasazením trpí i jejich soukromý život. „Všichni, se kterými jsme natáčeli, mají v rodině velkou podporu a nějak to zvládají,“ podotkla Eretová. Všechny podle ní spojuje, že jsou srdcaři. „Když to člověk dělá dlouho, tak to ani jinak nejde, než to dělat srdcem,“ řekla.

V Česku je celkem 35 věznic. Nová dokumentární série vznikala v sedmi z nich – v Plzni na Borech, ve Valdicích, na Pankráci, v Kynšperku nad Ohří, Kuřimi nebo v takzvané otevřené věznici Jiřice. „Otevřená znamená, že je přístup k odsouzeným otevřený – je jich tam málo, pracují, mají zvířata, o která se musí starat, psy na výchovu, ze kterých budou psi asistenční,“ vysvětlila režisérka. Do unikátního projektu se zapojilo devět příslušníků a zaměstnanců Vězeňské služby.

Ve službě: Za mřížemi sledujte už nyní na prima+. Každý týden přibyde jedna epizoda.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Dva mrtví po střelbě na Sokolovsku: Policie nalezla těla na pozemcích u rodinných domů

Tagy:
drogy vězení hotel režisér soud Česko Pankrác Valdice soudní proces soudnictví Kuřim okres Sokolov Vězeňská služba České republiky Kynšperk nad Ohří rozsudek a trest trestná činnost, právo a spravedlnost