Tři scénáře, jak skončí vládní rozvod s Piráty. Ve hře je rušení resortů i Lipavského „rebelie“

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Prezident Petr Pavel se sejde s předsedy všech koaličních stran. Poté rozhodne o dalším postupu

Vládní pětikoalice s největší pravděpodobností skončí. S předpokládaným úterním odchodem Pirátů z kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) ovšem visí ve vzduchu několik velkých otazníků a nejistých scénářů. Velkou roli může sehrát prezident Petr Pavel, který se chce sejít jak s premiérem, tak s odvolaným pirátským ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem. V pondělí se s předsedou vlády uvidí také ministr zahraničí Jan Lipavský, který společně s rezignací plánuje odejít od Pirátů. Ve hře ovšem je jeho setrvání ve vládě s podporou jiné koaliční strany – a dalo by se říct, že o něj mají zájem prakticky všichni.

Sám Fiala se nechal slyšet, že by nejpozději do středy chtěl mít jasno o tom, jak bude vypadat vládní koalice po odchodu Pirátů, a to včetně personálního obsazení jednotlivých resortů. Větší rekonstrukci kabinetu ale neplánuje. „Ve středu řeknu veřejnosti, jak to bude. Chtěl bych, abychom do 14 dnů měli vládu úplnou, funkční, akceschopnou, efektivní,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mám si nasadit uši jako zajíc? Starý profesor možná neosloví každého, promluvil Fiala o své formě a pobavil internet

Ačkoliv dodal, že je připravený jednat a nikdo zbylé pirátské ministry z vlády nevyhání, podle Bartoše i hlasování na pirátském fóru je jasné, že se v úterý občané dočkají definitivního konce Pirátů v kabinetu. Co ovšem není tak zřejmé, je další postup při řešení vládní krize. Do vzniklé krize chce promluvit také prezident Petr Pavel, má v plánu setkání se všemi šéfy koaličních stran. Scénářů, jak dopadne rozvod s Piráty, se nabízí hned několik.

Hromadný odchod. S výjimkou

S největší pravděpodobností se odehraje to, co Piráti prohlašují nahlas. Kromě odvolaného Ivana Bartoše odejde z vlády také ministr pro legislativu Michal Šalomoun a několik pirátských náměstků napříč resorty. Stát by se tak mělo v úterý 1. října. Onou výjimkou ale podle spekulací bude šéf diplomacie Jan Lipavský, který se vrátil ze zkrácené pracovní cesty v USA.

Již ve Spojených státech potvrdil, že rezignaci podá, pokud tak rozhodne i pirátský poslanecký klub. Zároveň je ale rozhodnutý odejít od Pirátů s tím, že se necítí na to přestoupit do jiné vládní strany. „Tohle není fotbal, abych dvě nebo tři sezony běhal za Spartu a potom nastoupil za Slavii. Já si to úplně neumím představit, ale uvidíme, co přinese příští týden,“ dodal.

Vzhledem k tomu, že o něj projevily zájem prakticky všechny koaliční strany, tedy lidovci, TOP 09, ODS i STAN, nabízí se elegantní řešení – zůstane ministrem zahraničí jako nestraník, ale s podporou jedné z vládních subjektů. Ostatně i Fiala několikrát zopakoval, že by Lipavského rád viděl nadále v čele české diplomacie. „Důstojně a dobře reprezentuje ČR v zahraničí. To je věc, kterou mám také v hlavě a která ve všech dalších rozhovorech musí hrát roli. A to je důležité sdělení,“ prohlásil Fiala v nedělní Partii.

Nepřijatá rezignace či podpora „zdola“

Premiér na CNN Prima NEWS nastínil další možný scénář. Ačkoliv jsou šance spíše menší, může se stát, že Piráti s výjimkou Ivana Bartoše zůstanou součástí kabinetu. Ať už po domluvě, nebo tak, že prezident Pavel nepřijme jejich formální rezignaci. V takovém případě se pak diskuze pravděpodobně stočí k náhradníkovi na post ministra pro místní rozvoj. Digitalizaci si prozatím vzal pod sebe ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bartoš měl od začátku jednat na rovinu, myslí si Farský. Fiala je jako zhrzená milenka, míní Konečná

Stejně tak může domluva nabrat úplně jiné kontury. „Druhá varianta je, že upravíme koaliční smlouvu,“ pokračoval Fiala. Piráti by pak sice nebyli ve vládě, ale shodli by se s vládou na programových prioritách a podpoře mimo kabinet. Stále platí, že mají Piráti čtyři poslance, byť je k získání nadpoloviční většiny hlasů v dolní komoře vláda nepotřebuje. Premiér se nicméně obává, že Piráti spíše půjdou cestou radikální opozice, která popře vše, co s vládou tři roky doposud před odchodem prosazovala.

Divoký rozvod se vším všudy

Definitivní konec Pirátů takříkajíc „bez drobků“ – tedy také s odchodem Lipavského z Černínského paláce – by znamenal začátek čtyřkoalice až do dalších sněmovních voleb a ostřelování Fialova kabinetu z poslaneckých lavic. Už na tiskové konferenci pirátští zákonodárci Jakub Michálek, Olga Richterová či Klára Kocmanová mluvili o „hnusném podrazu“ či „modrých kmotrech natřených na fialovo“. Dá se proto očekávat, že v podobném duchu budou pokračovat i nadále.

Změny ve vládě by proběhly nejspíše v souběhu s náhradou za Jozefa Síkelu (STAN) na postu ministra průmyslu a obchodu. Pokud by Michal Šalomoun odešel z čela resortu pro legislativu, je ve hře jeho kompletní zrušení. Ministerstvo zahraničí a ministerstvo pro místní rozvoj by si mezi sebou nejspíše rozdělilo hnutí STAN či TOP 09.

A křeslo vicepremiéra pro digitalizaci? Místopředseda ODS a ministr financí Zbyněk Stanjura v neděli na ČT24 uvedl, že nepovažuje za potřebné po odchodu Bartoše z vlády obsazovat jeho funkci. Nová čtyřkoaliční vláda Petra Fialy by tedy mohla zkrátka vypadat tak, že ušetří jak na ministrovi pro legislativu, tak na vicepremiérovi pro digitalizaci. Jasno ovšem bude až poté, co se v pondělí sejdou prezident Pavel, premiér Fiala, ministr zahraničí Lipavský a odvolaný Bartoš.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rozzlobený Fiala ve studiu: Lži Pirátů, mají si sypat popel na hlavu. Michálkovi jsem volal osmkrát

Tagy: