Bytový dům v Liberci razantně omezil dodávky teplé vody. Bojíme se zimy, říkají obyvatelé

Sprchující se žena

Sdružení vlastníků v bytovém domě v Liberci chce šetřit a omezuje proto centrální ohřev teplé vody. Obyvatelé tento krok hodnotí kladně. Bojí se ale účtů za teplo v nadcházející topné sezoně.

Sdružení vlastníků snížilo teplotu vody o pět stupňů a omezilo cirkulaci teplé vody jen na určité hodiny. Do jednotlivých bytů nyní přitéká třikrát denně vždy po dobu tří hodin. Obyvatelé domu kroku rozumí. „Výbor se snaží, abychom ušetřili. Více teplé vody nepotřebujeme,“ uvedla seniorka. „Když bude někdo potřebovat teplou vodu, tak ať si ji ohřeje na plynu. Každý tady má nějaký ohřev,“ řekl pro CNN Prima NEWS další penzista.

Lidé se ale obávají nadcházející topné sezóny. „Z letošní zimy máme velké obavy, protože nevíme, co vlastně bude. Je to velká nejistota,“ vyjádřila se seniorka. Obyvatelé domu kritizují vyhlášku ministerstva průmyslu a obchodu, která navrhuje, aby se v případě nedostatku paliva v teplárnách budovy vytápěly na nižší teploty. Podle nich je to hazard se zdravím.

Odborníci radí, aby se lidé na další domovní schůzi zamysleli nad alternativním zdrojem energie. „Všem předsedům SVJ bych rád vzkázal, ať si instalují na střechu fotovoltaiku, což by mohlo ušetřit polovinu dosavadní spotřeby,“ přiblížil expert na energetiku Tomáš Voříšek.

Tagy:
voda Německo Liberecký kraj expert Liberec energetika teplota Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Společenství vlastníků jednotek Sdružení vlastíků