Náraz do zábradlí a pád z velké výšky. Třináctiletý lyžař v Jeseníkách bojoval o život

Třináctiletý chlapec se vážně zranil při lyžování.

Záchrana vážně zraněného lyžaře v Jeseníkách

Záchranáři z Moravskoslezského kraje zasahovali v pondělí večer v lyžařském středisku Malá Morávka na Bruntálsku. Třináctiletý chlapec narazil do zábradlí pod sjezdovkou a následně spadl z velké výšky na parkoviště. Na místě zasahovali záchranáři i vrtulník.

V pondělí po půl sedmé večer došlo ve skiareálu Malá Morávka na Bruntálsku k vážnému zranění třináctiletého chlapce. „Podle informací, které mají záchranáři k dispozici, narazil do zábradlí pod sjezdovkou a následně spadl z výšky okolo šesti metrů na plochu parkoviště,“ uvedl na webu záchranářů mluvčí Lukáš Humpl. Dodal, že na místě zasahovaly tři týmy zdravotnické záchranné služby a k misi vzlétl vrtulník letecké záchranné služby z Ostravy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dva Češi uvázli na nejvyšší hoře Rakouska. Záchrana zatím není kvůli větru možná

První pomoc chlapci nejprve poskytovali členové horské služby, následně tým rychlé zdravotnické pomoci a lékařská posádka. Do poskytování přednemocniční neodkladné péče se posléze zapojili i letečtí záchranáři.

„Pacient utrpěl poranění hlavy a mozku, zasahující lékaři nevyloučili ani další možná zranění. Chlapec byl v bezvědomí a v přímém ohrožení života, v průběhu zásahu u něj došlo i k selhání krevního oběhu,“ sdělil Humpl. Dodal, že týmy záchranářů proto musely zahájit nepřímou srdeční masáž, podávání léků, zaintubovat dýchací cesty a zajistit přístrojem řízenou ventilaci.

Záchranářům se nakonec podařilo obnovit činnost srdce a pacienta připravili k transportu do zdravotnického zařízení. „Vrtulník jej ve velmi vážném stavu šetrně přepravil do ostravského traumatologického centra,“ řekl mluvčí. Mluvčí ostravské fakultní nemocnice Petra Petlachová potvrdila, že školáka tamní lékaři přijali. S ohledem na věk pacienta nechtěla jeho zdravotní stav komentovat.

Tagy:
zranění lyžování Ostrava Moravskoslezský kraj zdravotnická záchranná služba lyžařské středisko Lukáš Humpl Malá Morávka okres Bruntál