Trnitá cesta do Evropy. Makedonci bojují s Bulhary, opozicí či vlastní nadějí

Severní Makedonie je jedna ze řady zemí na Balkáně, které nejsou členy Evropské unie. Místní představitelé to však už léta chtějí změnit, zatím jim však jsou brány do Evropy zavřené. Nyní se blíží hlasování o změně ústavy, které by mohlo Makedonce posunout k přístupovým jednáním do EU. Do Skopje tak vyrazilo trio ministrů zahraničí zemí Slavkovského formátu (S3), jehož členem byl i tuzemský šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Jakým překážkám Makedonci čelí?

Lipavský vyrazil do Skopje, hlavního města Severní Makedonie, společně se svými protějšky ze Slovenska a Rakouska – Miroslavem Wlachovským a Alexanderem Schallenbergem – s pověřením od šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella. Mandát tak nedostala Visegrádská čtyřka, nýbrž právě S3 a oficiálně misi vedl Schallenberg.

Díky tomu tak s místními politiky, vládními i opozičními, mohli jednat za celou Radu EU. Trio ministrů zde jasně vyjádřilo svoji podporu, aby se Severní Makedonie mohla stát novou členskou zemí.

„Ocenil jsem, že je Severní Makedonie plně v souladu se společnou zahraniční a bezpečnostní politikou EU, včetně sankcí proti Rusku,“ řekl například Lipavský na jedné z tiskových konferencí ve čtvrtek. Jeho slovenský protějšek dodal, že celý proces může začít ještě letos. „Záležet bude jen na Makedoncích,“ nechal se slyšet Wlachovský.

Celá záležitost ovšem není příliš růžová a už vůbec ne jasně nalajnovaná. Makedonci o vstup do EU usilují už léta a v zemi převládala podpora k tomuto kroku. Problémem však je, že se postup táhne už roky a občané začínají být z celého procesu unavení. Mnozí lidé, a to včetně mladých na Evropu orientovaných, postupně ztrácí naději.

„Pokud země udělá bezprecedentní sérii kompromisů bez toho, aniž by za to byla odměněna, tak nelze zaručit, že celá tato cesta dopadne s plnohodnotným členstvím,“ komentoval nedávno pro list Euronews prezident Severní Makedonie Stevo Pendarovski. V textu rovněž zmiňoval, že když se celá pozornost Evropanů aktuálně soustřeďuje na Ukrajinu kvůli válce s Ruskem, tak je k celé věci se Severní Makedonií skeptický.

Řecko vyřešeno, nyní zlobí Bulhaři

Trio ministrů zemí S3 nyní ubezpečuje, že se na Makedonce nezapomnělo. „Více pozornosti k Ukrajině, Moldavsku a Gruzii neznamená méně pozornosti k zemím na západě Balkánu, které aspirují na členství v EU,“ napsali ministři ve své eseji pro makedonský list Slobodan Pečať.

Je však pravdou, že trable Severní Makedonie jsou značné. Nejznámější věc je již přitom dávno vyřešená. Před lety Skopje přistoupilo na to, že změní název svého státu. Z Makedonie se tak stala Severní Makedonie, což značně kvitovalo sousední Řecko, které kvůli dřívějšímu názvu dlouhodobě zuřilo.

Nyní jsou však problémem zejména Bulhaři. Sousední stát si totiž klade podmínky, za kterých by přestala Makedoncům bránit v jejich cestě do Evropy. Sofii jde zejména o uznání existence bulharské menšiny, která v Severní Makedonii žije. Samotné Bulharsko přitom činí tvrdé kroky proti Skopje. „Neuznávají ani náš jazyk. Podle nich je to jen dialekt bulharštiny,“ řekla CNN Prima NEWS jedna z makedonských novinářek. Dodala, že Bulhaři navíc mají Makedoncům rozdávat pasy, aby tak snižovali počet obyvatel v rivalské zemi.

Využijí Makedonci momentum?

Zádrhel představuje také domácí opozice. Aby se Makedonci posunuli k procesu přijetí, musí si schválit změnu ústavy. Na to však vládnoucí koalice potřebuje dvě třetiny hlasujících zákonodárců a takovou podporu nemá. A dohodnout se s opozicí je všechno, jen ne jednoduchá záležitost. V tomto směru se návštěvnické trio ministrů pokoušelo opozici přesvědčit.

„Integrace do EU je věcí národního konsenzu. Severní Makedonie má úžasnou příležitost ji ukázat právě teď. Aktuální momentum by mělo být využito,“ řekl na čtvrteční tiskové konferenci šéf slovenské diplomacie Wlachovský. Podobně hovořil i Lipavský. „Současná geopolitická situace je pro Severní Makedonii příležitostí, kterou by měla využít,“ zdůraznil ministr s odkazem na ruskou invazi na Ukrajinu. Lipavský později pro CNN Prima NEWS řekl, že by Makedonci „udělali chybu, kdyby tento moment propásli“.

„Hlavní zpráva bude, že jsme předali jasné poselství o zájmu Evropské unie o to, aby Severní Makedonie pokračovala v integračním procesu, pracovala na všech nezbytných reformách a v tuto chvíli se bavíme zejména o změně ústavy, aby se celá věc posunula dál,“ zhodnotil pro CNN Prima NEWS cestu ministrů S3 Lipavský.

Mohlo by vás zajímat, jaké názory mají čeští europoslanci na fungování Evropské unie i domácí problémy. Přímo ve Štrasburku se názorově střetli ve speciálním vysílání na CNN Prima NEWS nazvaném České zájmy v Evropě.

Tagy: