Trpělivost s ligovými trenéry. Největším držákem je s přehledem Horejš z Dynama

Pokud se týmu nedaří, prvním krokem vedení klubu obvykle bývá vyhazov trenéra. Ke standardní metodě naposledy ve fotbalové Fortuna lize sáhly Teplice, což odskákal Stanislav Hejkal. Obecně platí, že v tuzemsku není doba hájení koučů tak dlouhá jako například na Britských ostrovech. Že by zde někdo vydržel u kormidla 27 let jako sir Alex Ferguson v Manchesteru United? To asi není příliš reálné. Níže naleznete přehled toho, jakou „výdrž“ mají trenéři klubů v české nejvyšší soutěži.

Vezmeme-li první ligu v kontextu samostatné historie České republiky, rekordmanem je zatím Luboš Kozel, který vydržel v Dukle Praha takřka sedm let. Tento tým přebral ještě ve druhé nejvyšší soutěži v roce 2009, od sezony 2011–2012 už s klubem z Dejvic působil mezi elitou. Na Julisce si jeho služeb vážili až do května 2016, kdy jej nahradil Jaroslav Šilhavý. Kozel momentálně působí v Baníku Ostrava.

Současní vytrvalci

V rámci aktuálních angažmá je jednoznačným králem českobudějovický kouč David Horejš. Paradoxně právě on měl v listopadu nůž na krku, když se Dynamu nepovedl vstup do sezony. Ovšem po nedávných výhrách na Spartě a nad Bohemians a víkendové remíze doma s Plzní se pod ním trenérská židle přestala viklat. Nadále tak může natahovat své působení, které trvá pět a tři čtvrtě roku. Je ale nutno dodat, že většinu času, co je 43letý Horejš v Českých Budějovicích pod smlouvou jako hlavní trenér, strávilo Dynamo ve druhé lize. Na konci ročníku 2018–2019 poskočilo do nejvyšší soutěže.

Druhým nejdéle sloužícím šéfem lavičky v prostředí české první ligy je Jaroslav Novotný. Takřka tři a půl roku vede Pardubice, se kterými loni vybojoval posun z Fortuna národní ligy směrem nahoru. Nováček si zatím v nejvyšším patře počíná znamenitě, ačkoliv nemůže hrát na domácím stadionu a jako azyl využívá vršovický Ďolíček. Po devíti zápasech drží východočeský tým devátou příčku a v tuto chvíli určitě nehrozí, že by kluboví šéfové chystali 61letému Novotnému vyhazov.

Bronzová pozice patří Petru Radovi. Brzy to budou tři roky, co trenérský bard převzal Jablonec. 62letý kouč si i v pokročilejším věku angažmá naplno užívá a téměř každý zápas z něj „stříkají emoce“. Když si musel teď na podzim dát kvůli nákaze koronavirem na chvíli pohov, byl pořádně neklidný. Při sledování svého týmu pouze u obrazovky v izolaci prý kopal do židlí a řekl, že podobný pocit bezmoci už nikdy nechce zažít. To svědčí o jeho zapálenosti pro trénování, kterou vedení jabloneckého klubu jistě oceňuje.

Lze očekávat, že jméno Jindřich Trpišovský v dalších měsících a letech poletí tímto žebříčkem nahoru. V pozici trenéra pražské Slavie zanedlouho bude také už tři roky. Za tu dobu u ní odvedl výtečnou práci, která „sešívané“ dostala ke dvěma mistrovským titulům a do základní skupiny Ligy mistrů. K tomu je třeba připočíst atraktivní herní projev a také to, že z hráčů dokáže vyždímat maximum. I proto si Tomáš Souček s Vladimírem Coufalem mohli splnit sen, když ze Slavie přestoupili do anglického West Hamu hrajícího Premier League.

44letý Trpišovský letos v srpnu dostal na české poměry nevídanou lukrativní smlouvu, podle které si má vydělat zhruba 1,3 milionu korun každý měsíc.

Posledním trenérem, jenž v tuto chvílí působí v lize u jednoho týmu více než 1 000 dní v kuse, je mladoboleslavský kouč Jozef Weber. V jeho případě štace trvá dva a tři čtvrtě roku. Pokud ale někomu ze všech uvedených šéfů lavičky hrozí v dalších týdnech konec, je to právě 49letý Weber. Mladá Boleslav má ambice nastavené úplně jinde než na aktuálním 14. místě. Během posledního ligového víkendu prohrál tým z města automobilů s poslední Příbramí.

A teď krátce na opačný pól. Trenérů, kteří jsou ve funkci méně než rok, je poměrně dost. Patří mezi ně Václav Kotal (Sparta Praha), Adrián Guľa (Viktoria Plzeň), Bohumil Páník (Zlín), Radoslav Kováč (Opava), Pavel Horváth (Příbram). A tento týden se mezi ně zařadil také Radim Kučera, kterým Teplice v úterý nahradili odvolaného Stanislava Hejkala.

Tagy: