Tryskáče, mramorové bazény, zlaté štuky. Chudým z Pásma Gazy šéfují miliardáři z Hamásu

Pásmo Gazy je desetiletí symbolem bídy a chudoby Palestinců. Uprostřed chatrčí lze ovšem najít luxusní vily, z jejichž vybavení přechází zrak. A mezi dvěma miliony obyvatel je registrováno několik stovek milionářů, píše deník Bild.

Žijí ve vilách se zlatým štukováním a mramorovými bazény. Na sociálních sítích předvádějí luxusní auta, nechávají se fotit před lahůdkami přetékajícími bufety v luxusních restauracích, píše deník Bild.

ČTĚTE TAKÉ: Komando, které zlikvidovalo Usámu bin Ládina, má operovat v Izraeli. Dostalo speciální úkol

„Podnikatelé“ se rekrutují z vedení teroristické organizace Hamás a roky vydělávají závratné sumy na bídě, teroru a nenávisti. Valná většina z nich s kufry napěchovanými penězi už Pásmo Gazy dávno opustila.

Ve videopříspěvku na sociální síti X jsou vidět neuvěřitelné rozdíly, které v Pásmu Gazy panují. Na jedné straně neuvěřitelná bída, na druhé dokonalý luxus.

Jednašedesátiletý šéf Hamásu a de facto vládce Pásma Gazy Ismaíl Haníja žije od roku 2019 v zahraničí. Palestincům vládne z luxusních hotelů v Turecku a Kataru. V soukromém tryskáči poletuje mezi Teheránem, Istanbulem, Moskvou a Káhirou. Jeho synové Maaz a Abdel Salam se nechávají fotografovat na Instagram, jak lenoší v hotelových pokojích v Istanbulu nebo katarské metropoli.

Maaz, sám bohatý realitní magnát, je často v Turecku viděn nejen v alkoholovém opojení, což je v rozporu s islámskými zákony, ale také v doprovodu krásných žen. Bratr Abdel Salam odkláněl peníze určené pro politbyro Hamásu. Odhaduje se, že jmění rodiny Ismaíla Haníji má činit 2,5 miliardy dolarů.

Ani bývalý šéf politbyra Hamásu sedmašedesátiletý Chálid Maš’al není čistý. V roce 2012 uprchl z Damašku a našel útočiště v Kataru, provádí realitní a finanční transakce pro Hamás. Když uprchl do Kataru, údajně si z ústředí Hamásu v Damašku vzal 1,5 miliardy dolarů.

Dvaasedmdesátiletý Músa Abú Marzúk, dvojka teroristické skupiny Hamás, žije roky v zahraničí. Dlouhých 14 let pobýval v USA, kde získal zelenou kartu. Poté se přes Jordánsko a Sýrii přestěhoval do Káhiry (2012), kde zastupoval Hamás a Gazu jako jakýsi ministr zahraničí. Jeho jmění se odhaduje na dvě miliardy dolarů.

Sedmašedesátiletý Júnis Qafišeh je jedním z nejlepších finančních manažerů Hamásu. Narodil se v Jordánsku a žije v Istanbulu. Turecký prezident Erdogan mu vydal pas s krycím jménem Haşmet Aslan. Spojené státy ho mají na sankčním seznamu od roku 2027. Důvodem je jeho zapojení do řízení operací Hamásu a to, že „zastával klíčové pozice v několika společnostech kontrolovaných Hamásem, včetně Agrogate Holding se sídlem v Súdánu a Trend GYO se sídlem v Turecku“.

Stavební společnost Trend GYO byla americkou vládou zařazena na seznam teroristů. Velká část milionových aktiv korporace proudila k Hamásu a jeho vrahům, uvádí zpráva amerického ministerstva financí. Společnost Trend GYO vykázala za rok 2022 čistý zisk ve výši 2022,57 milionu tureckých lir (přibližně dva miliony eur).

„Hamás nashromáždil obrovské bohatství prostřednictvím tajných obchodů s nemovitostmi, zatímco Gaza je nadále destabilizována hlubokou bídou a ekonomickým krachem,“ prohlásila náměstkyně amerického ministra financí Elizabeth Rosenbergová.

Tagy: