Rusové se chlubí hypersonickou raketou Kinžal. Visingr jejich nadšení krotí: Nejde o průlom

Hypersonická raketa Kinžal

Lukáš Visingr o aktuální situaci na Ukrajině

Rusko už třikrát použilo hypersonické rakety Kinžal, prohlásil ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Zároveň se chlubil jejich schopnostmi a prohlašoval, že střely má pouze Rusko. Vojenský analytik Lukáš Visingr však nadšení Kremlu mírnil. Vysvětlil, v čem je zbraň výhodná a kdo další jí disponuje.

Střely slavnostně odhalil ruský prezident Vladimir Putin v roce 2018. Visingr následně popsal, čím jsou podle Ruska tak výjimečné. „Jednoduše řečeno je to ze vzduchu vypalovaná varianta známé balistické rakety krátkého doletu Iskander, odpaluje se z MiG-31. V principu je to normální raketa – jen s tím rozdílem, že je odpalovaná ze vzduchu a ne ze země, což prodlužuje její dosah,“ podotkl.

„A není pravda, že takové zbraně nikdo jiný nemá. Je známo, že přinejmenším Čína má takové rakety ve výzbroji, alespoň omezeně. USA je intenzivně vyvíjí a testují. Není to proto žádný zásadní průlom,“ zdůraznil.

Obtížný cíl

Přesto ruský ministr Šojgu hovořil o tom, že Rusko rakety již třikrát použilo při invazi na Ukrajině a osvědčily se. „Informace se objevovaly již od jara. V několika případech Rusové sami oznámili, že zasáhli muniční sklad nebo významný vojenský objekt na Ukrajině,“ přiznal Visingr.

Doplnil, že faktem zůstává, že rakety Kinžal – stejně jako Iskander – umí ve vzduchu manévrovat. „To z nich dělá obtížný terč pro protivzdušnou obranu. Navíc se pohybují velice rychle. Většina systémů protivzdušné obrany si v dnešní době s takovými střelami, ať už jsou odpalované ze země, nebo z letadel, nedokáže efektivně poradit. Můžou tak představovat efektivní nástroj pro ničení významný cílů,“ uzavřel.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina USA Rusko Čína analytik střela Moskevský Kreml Sergej Kužugetovič Šojgu Lukáš Visingr Kinžal 9K720 Iskander