Obrovský rozdíl mezi Ukrajinou a Ruskem. Expert popsal, jak útoky na Krymu ovlivňují válku

Jeden mrtvý a devět zraněných zůstalo po explozích na ruské základně na Krymu. (9. srpna 2022)

Bezpečnostní analytik Visingr k výbuchu ruského skladu na Krymu

Ukrajinské útoky na strategické cíle Rusů – letiště a muniční sklady – se začínají projevovat. Podle analytika Lukáše Visingra například tím, že Rusové vypálí denně méně granátů než dříve. Na Krymu explodoval v úterý ráno ruský muniční sklad, před týdnem exploze zasáhla vojenské letiště u města Saki. Zatímco o útoku na základnu Rusové mluvili jako o nehodě, úterní výbuch munice Kreml přímo označil za výsledek sabotáže. Prošetřuje se, zda nešlo o útok dronu.

Podle vojenského a bezpečnostního analytika Lukáše Visingra se sklad nachází ve větší vzdálenosti, než jaký je dostřel ukrajinských zbraní. „Rakety HIMARS mají dostřel maximálně 80 až 85 kilometrů. Z toho vyplývají dvě možnosti, buď Ukrajina disponuje nějakou novou zbraní, která má větší dostřel, nebo exploze způsobily nějaké operace na zemi, pravděpodobně akce ukrajinských speciálních jednotek nebo nějakého místního odboje,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Před týdnem byla na Krymu zničena i ruská letecká základna. Podle Visingra se Krym stává důležitým bojištěm, přestože ho Rusko okupuje už od roku 2014. „Je spojen s Chersonskou oblastí, kde se Ukrajinci chystají k protiofenzivě. Jelikož je Chersonská oblast zásobována z Krymu, je pro Ukrajince důležité napadat ruské zázemí a Rusy znepokojit,“ vysvětlil analytik.

S častějšími útoky na zásoby munice se na Ukrajině mění i strategie jejich skladování. „Projevuje se obrovský rozdíl mezi Ruskem a Ukrajinou. Ukrajinci si toho jsou dobře vědomi a mají velké množství menších skladů, které umožňují flexibilní distribuci, zatímco ruský systém odpovídá jejich stylu velení a řízení. Mají velké divizní sklady, ze kterých rozvážejí,“ vysvětlil Visingr.

Takové sklady jsou pro Ukrajince lákavým cílem a jejich destrukce se začíná ve válce projevovat. „Než dorazily rakety HIMARS, vypálili Rusové za den asi 50 tisíc granátů, zatímco Ukrajinci jen 5 tisíc. Teď je situace jiná, Rusové sice stále mají převahu, ale již není řádová,“ popsal Visingr.

Tagy: