Turisté v Římě jsou jako utržení ze řetězu. Radní vyzývají k razantním opatřením

fontána di Trevi

Škrábání do památek

Řádění turistů na nejznámějších místech světa nebere konce a nad některými případy zůstává rozum stát. Návštěvníci se například koupou ve slavné římské fontáně nebo vyrývají jména a obrazce do zdí Kolosea. V Římě proto zoufalí radní bijí na poplach. Město se potýká i s útoky na pamětihodnosti ze strany ekologických aktivistů.

Italští policisté zadrželi v Pise devatenáctiletou Francouzku, která se rozhodla kovovým náramkem vyrýt do dominanty metropole, tedy šikmé věže, srdíčko se dvěma iniciálami. Vandalce hrozí vysoká pokuta kolem 50 tisíc korun, a pokud bude shledána vinnou, může skončit na rok ve vězení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ischii došla trpělivost s turisty. Rozdává pokuty za žabky, plavky či popíjení v centru

„Úcta k veřejným statkům a k našim umělecko-architektonickým pokladům musí být stále více prosazována jako absolutní hodnota,“ nechal se slyšet italský ministr kultury Gennaro Sanguiliano. Zdaleka nejhůře je na tom ale z italských měst turisticky frekventovaný Řím.

Například do světoznámé vodní památky Fontana di Trevi turisté každoročně nahází mince v hodnotě několika milionů korun. Ve vodě ale stále častěji končí i návštěvníci věčného města. Radnici proto dochází trpělivost.

Politici chtějí zastavit nejen výtržníky a opilce, ale například návštěvníky, kteří se kvůli pohodlí či zážitku rozhodnou porušit základní pravidla slušného chování. Pobouření vyvolala žena, která bezostyšně pošlapala sochy známé fontány, a to jen kvůli tomu, aby si doplnila svou lahev na vodu.

„Nadešel čas rozhodnout o omezení přístupu k fontáně. Pokuty, které rozdávají strážníci, či výzvy k používání rozumu, už nestačí,“ řekl radní pro cestovní ruch Alessandro Onorato. Zatímco koupání ve fontáně se trestá pokutou zhruba 10 tisíc korun, o poznání dražší to mají opovážlivci, kteří se rozhodnou zvěčnit své jméno na tisíciletých zdech Kolosea.

Takový špás vyjde minimálně na 350 tisíc korun. V případě prokázání viny hrozí pachatelům i několik let ve vězení. Přesto se najdou tací, kteří antický klenot z rozmaru poničí. Obyvatelé hlavního města Itálie nad takovým chováním kroutí hlavou.

V poslední době se ale do ničení památek dali i ekologičtí aktivisté, kteří se nebojí ve svém zájmu obsadit nejrůznější historické objekty. V italské Florencii si na jednoho takového demonstranta vyšlápl dokonce samotný starosta města.

Tagy: