Tusk poděkoval Fialovi za iniciativu k dodání munice. Vyzdvihl společnou pomoc Ukrajině

Donald Tusk a Petr Fiala

Tusk a Fiala před jednáním V4

Morální a politickou povinností je podpora Ukrajiny v obraně proti ruské agresi, řekl polský premiér Donald Tusk po jednání s českým předsedou vlády Petrem Fialou (ODS). Poděkoval České republice za iniciativu k dodání munice. Kdyby podle něj všechny evropské země pomáhaly tak jako Polsko a Česko, tak by nebylo nutné v rámci EU diskutovat o dalších formách řešení konfliktu.

„Nemyslel jsem si, že by mohli být v evropské politice přátelé, kteří souhlasí úplně ve všem. Jsou dvě hlavní města, která mluví stejným hlasem ve všech věcech, a mluvíme jedním hlasem od začátku konfliktu. Chci vyjádřit uznání pro českou iniciativu. Naší morální povinností, ale i zájmem je podpora Ukrajiny,“ řekl Tusk.

ČTĚTE TAKÉ: Češi žijí v iluzi, armáda musí odstrašovat, říká Zdechovský. Šedivý chce nový systém mobilizace

Vzájemné porozumění si pochvaloval také český premiér. „Spojuje nás pohled na zahraničně-politická témata a hodnoty, které je potřeba prosazovat a hájit. Zcela se shodujeme v pohledu na Ukrajinu v tom, co je potřeba dělat. Víme, kdo je agresor a kdo oběť. Vůbec o tom nepochybujeme. Jsme jednoznačně připraveni silně podporovat Ukrajinu nadále. Ukrajina bojuje také za bezpečnost v Evropě,“ sdělil.

Oba státníci se dotkli rovněž diskutovaného tématu možného vyslání vojáků NATO na Ukrajinu s tím, že to odmítají. „O žádném vyslání vojáků na Ukrajinu neuvažujeme. Musíme hledat všechny cesty, proto aby Ukrajina mohla být úspěšná,“ řekl Fiala.

Podle Tuska by k úspěchu stačilo, aby všechny země podporovaly Ukrajinu jako Česko a Polsko. „Nepředpokládám, že bychom poslali vojáky na Ukrajinu. Neměli bychom spekulovat o budoucnosti, zda se vyskytnou nějaké okolnosti, které změní stanovisko. Kdyby se všechny země zapojily do pomoci Ukrajině jako Česko nebo Polsko, tak by možná vůbec nebylo potřeba, abychom diskutovali o jiných formách pomoci Ukrajině,“ uvedl polský premiér.

Fiala doplnil, že má smysl nadále diskutovat také se Slovenskem a Maďarskem, přestože se jejich názory na válku na Ukrajině liší. „Shodli jsme se na tom, že má smysl vést a pokoušet se o dialog. Jsou věci, na kterých se s partnery neshodneme, to je třeba otázka ruské agrese na Ukrajině a způsob jejího řešení, ale jsou tu i středoevropská témata, o kterých má cenu se bavit,“ řekl premiér. Jde podle něj například o migraci, zemědělství či energetiku.

Tagy: