Slovensko smutní: Zemřel olympionik Michalko. Později se stal generálem, vzepřel se Mečiarovi

V neděli zemřel bývalý československý olympijský reprezentant v běhu na lyžích Ján Michalko. Vrcholový sportovec později vyměnil lyže za dráhu policisty. Michalkovi bylo 76 let, informoval o tom web Sport24.

Legendární olympionik vyrůstal v srdci Tater a ke sportu měl od dětství vždy velmi kladný vztah. Největší úspěchy ale zaznamenal v běhu na lyžích. Postupně se vypracoval až do československé reprezentace. O jeho smrti v nedožitých 77 letech nyní informoval web Sport24.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřela česká Basketbalistka století. Vicemistryně světa pomohla obnovit slavný klub

Michalko reprezentoval Československo na zimních olympijských hrách dvakrát. V Sapporu v roce 1972 startoval v bězích na 15 km (30. místo), na 30 km (40.), na 50 km (30.) a ve štafetě na 4x10 km. V té se podle Slovenského olympijského a sportovního výboru cítil po zdravotních potížích nejlépe a na trati již předjížděl soupeře. Nakonec se s týmem umístil na osmém místě. O čtyři roky později se představil v Innsbrucku, kde startoval v závodu na 30 km a skončil na 46. příčce.

Ján Michalko se zapsal do historie také jako první vítěz legendární Bílé stopy SNP, nejstarší pravidelně pořádané akce v běhu na lyžích na Slovensku. Triumfoval v roce 1974, zvítězil i o tři roky později. Přestože během kariéry absolvoval trenérský kurz, jeho životní cesta ho nakonec přivedla do služeb policie, píše Sport 24.

U policie byl Michalko od roku 1967 jako člen Rudé hvězdy Štrbské Pleso. Později pracoval v různých funkcích, byl i okresním náčelníkem policie v Dolním Kubíně. V roce 1990 byl náměstkem ministra vnitra, za dva roky ho tehdejší ministr Vladimír Mečiar odvolal, protože Michalko odmítal plnit jeho rozkazy. Byl také vedoucím úřadu Ministerstva vnitra SR. V první zářijový den 1999 jej tehdejší ministr vnitra Ladislav Pittner jmenoval generálem, připomněl jeho angažmá Slovenský olympijský a sportovní výbor.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sparta by mohla nový stadion začít stavět do pěti let, řekl Křivda. Co je k tomu potřeba?

Tagy: